Merkel megkezdte a kampányhajrát

7000 CDU-szimpatizáns, a bajor és a hesseni miniszterelnök, valamint számos miniszter volt szemtanúja annak, amint Angela Merkel vasárnap Düsseldorfban megkezdte a választási kampányhajrát. A kancellárasszony szerint a meccs még koránt sincs lejátszva, ugyanis a „gonosz könnyen felébredhet”, azaz megvalósulhat a baloldali összeborulás. Az pedig komolyan veszélyeztetné Merkel győzelmi esélyeit.

„Sokan vannak, akik talán úgy gondolják, hogy a választás már egy lefutott dolog. És én meg valahogyan majd csak kancellár leszek. Ezeknek az embereknek kell elmondanunk, hogy könnyen lehet, hogy a gonosz fel fog ébredni. És könnyen lehet, hogy a választás utáni hétfő reggel piros-piros-zöldre fogunk felkelni”- figyelmeztetett Angela Merkel a vasárnap esti pártrendezvényen. Németországban jelentős a bizonytalan szavazók aránya, az ő támogatásukért pedig óriási verseny folyik mind a CDU, mind az SPD részéről. A bizonytalanok legnagyobb hányada „behúzott középre”, vagyis egy radikális elképzelés hallatára egyből eltántorodik egyik, vagy másik párttól. Úgy tűnik, erre a félelemre próbál játszani Merkel és a CDU a kampányhajrában, amikor a posztkommunista Baloldalt igyekszik összeboronálni az SPD-Zöldek párossal. Noha Peer Steinbrück már többször is kijelentette: nem terveznek szövetséget kötni a Baloldallal.

Angela Merkel kiáltt az általa képviselt válságkezelés mellett, mivel az „állásokat teremt és biztosítja a németek jólétét”. Egy új témát is bedobott a kancellárasszony, mégpedig hosszú idő óta az első jelentős pénzügyi kötelezettségvállalást. A tervek szerint a választások után a CDU emelné az ún. „anyai nyugdíjat”, azaz azon kétgyerekes anyák nyugdíját, akiknek a gyerekei 1992 előtt születtek. Ők évi 650 euróval kapnának több pénzt.

Számos CDU-s csúcspolitikus mellett jelen volt a CSU elnöke is a düsseldorfi rendezvényen, aki a mostani alkalommal igencsak visszafogta magát. Ismeretes, a bajor keresztényszociálisok a választások előtt nem sokkal azt találták ki, hogy autópályadíjat vetnek ki a Bajorországon áthaladó külföldi autósforgalomra. Tették mindezt úgy, hogy semmilyen tájékoztatást nem küldtek Berlinbe a Konrad Adenauer Hausba, így aztán az Uniópártok között kisebb nézeteltérés támadt az autópályadíj ügyében. Vasárnap este azonban Horst Seehofer bajor miniszterelnök Angela Merkelt Németország jószerencséjének nevezte, a kereszténydemokratákat pedig biztosította arról, hogy hozni fogja Bajorországot a most vasárnapi tartományi választáson, ami „remekül előkészítheti” az országos megmérettetést.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »