Történelmi találkozó a KKK és a NAACP között

Szeptember elején Wyoming államban találkoztak a Ku-Klux-Klán és az NAACP vezetői az egyre növekvő számú, feketék elleni atrocitások miatt – írja a Huffington Post.

A történelmi jelentőségű egyeztetést Casper városában tartották meg a Ku-Klux-Klán és az NAACP (National Association for the Advancement of Colored People, azaz körülbelül Országos Szervezet a Színesbőrűek Felemelkedéséért) területi képviselői. A nyár elején Jimmy Simmons, az NAACP casper-i ágának vezetője kereste fel John Abarr-t, az Amerikai Egyesült Klánok részéről. A találkozót június óta szervezték a szigorú biztonsági feltételek miatt, amelyekben mindkét fél megegyezett.

A találkozón beszéltek a feketék elleni atrocitások számának megnövekedéséről, valamint a környékbeli KKK röplapok terjesztéséről. Abarr maga is elítélte az erőszakot, mivel gyűlölet-bűncselekménynek tekintik a feketék elleni fellépéseket. Bár azt is elismerte, hogy a KKK egy igen sokrétű és összetett szervezet, amelyben az egyes ágak között megoszlanak a vélemények a célokról és az eszközökről. Úgy látja, hogy korábban nyilvánvaló volt a KKK brutalitása, mára azonban nincs erre bizonyíték.

Ahogy a helyi lapban is idézték, vallásos szervezetként határozzák meg magukat, akik ellenzik az erőszakot, és inkább a politikai kérdésekre koncentrálnak. Egyik legismertebb ilyen követelésük az Egyesült Államoktól való elszakadás. Öt észak-nyugati államból – Idaho, Montana, Oregon, Washington és Wyoming – alkotnának egy különálló területet, amelyet a fehérbőrűek dominálnának. Az itt élő feketéket nem üldöznék el, viszont nem is engednének be újakat. Az olyan államoknak pedig, ahol a feketék vannak többségben (például Georgia), szintén az uniótól való elszakadást javasolják. A találkozón szó esett a szegregációról is, amelyet Abarr egy bizonyos szintig szükségesnek tart. Példaként azt hozta fel, hogy szerinte, a fehér bőrű rendőröknek a fehér városnegyedekben, a fekete bőrűeknek a fekete negyedekben kellene dolgozniuk.

Abarr azt is elmondta Simmons kérdésére, hogy főleg a formalitások miatt szeret a klán tagja lenni: az öltözék, a szertartások, a titkos kézfogások miatt és azért, mert az emberek kívülállóként tekintenek rá. A tapasztalatok szerint a klán tagjainak száma megemelkedett Obama elnökké választása után – főleg „20-30 éves, dühös, erőszakos és tettrekész férfiak” jelentkeztek. De szeretné azt is, ha bővülne a szervezet, akár radikálisabbakkal is, akiket aztán lecsillapítanának a mai, erőszakmentes KKK irányelvei szerint.

Az NAACP képviselőit nem tudta Abarr meggyőzni a békés, katolikus szervezet képéről. Pedig Abarr mindent megtett: a találkozó végén az NAACP kérdésére, miszerint csatlakozna-e a szervezethez, azonnal rávágta, hogy minden gond nélkül. Az elé tett jelentkezési lapot kitöltötte, és kifizette a 30 dolláros tagdíjat, valamint 20 dollárnyi adományt. Összességében azonban annyiban tudtak csak megállapodni, hogy tartaniuk kell a kapcsolatot a jövőben.

Baranyi Tímea

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »