Biztonságpolitikai párbeszéd az USA és Észak-Európa között

Barack Obama első alkalommal látogatott el bilaterális találkozóra Stockholmba szeptember 4-én. A kiemelt esemény kapcsán Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök az amerikai elnökkel tartott közös vacsorára északi kollegáit is meghívta, s ennek eredményeként az északi országok miniszterelnökei és az amerikai elnök közös „biztonságpolitikai párbeszéd” (U.S.-Nordic Security Dialogue) felállításában állapodott meg.

Az országok nyilatkozatot adtak ki, amelyben lefektették, hogy közös érdekeik és értékeik – mint például a demokrácia, az emberi jogok, a jogállam, és a piacgazdaság támogatása – mentén szorgalmazzák a kétoldalú együttműködést. A „biztonságpolitikai párbeszédet” a felek a találkozó fontos eredményének tekintik, ugyanis ezzel egy olyan fórumot hoztak létre, amely évenkénti találkozókkal globális és regionális biztonsági kérdések megvitatására szolgálna, elsősorban az ENSZ keretein belül felmerülő legfontosabb kérdésekre koncentrálva. A találkozóról kiadott nyilatkozat szerint az észak-atlanti együttműködési fórum magában foglalná a „törékeny és konfliktus sújtotta államokban a közös kapacitások növelését a stabilizáció elősegítése érdekében”.

Az amerikai-svéd kormányközi találkozón Barack Obama kiemelte, hogy a skandináv országban azért is lát fontos partnert, mert hasonlóak a két ország alapértékei, úgy mint a demokrácia, az egyenlőség elve, illetve az emberi jogok biztosítása. Megvitatták az aktuálpolitikai kérdéseket is, különös hangsúlyt kapott a szíriai helyzet, de gazdasági, illetve környezetvédelmi kérdésekről is esett szó. 

Szorosabb együttműködést szorgalmaznak a környezetvédelmi technikák és a megújuló energia kialakítása terén, mert mindkét ország számára nagyon fontos az innováció, a fenntartható fejlődés és a tiszta energia alkalmazásának elősegítése. Svédország számára azért is volt nagy jelentőségű Obama látogatása, mert számára nagy fontossággal bír az EU-USA szabadkereskedelmi övezet bővítése, hiszen a svéd gazdaságban meghatározó szerepe van az exportnak.

Epresi Judit

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »