Korlátozzák és ellnőrzik majd a kampányköltségeket

A szlovák parlament tárgyalja a választójogi törvény módosító-javaslatait is. A kormány által kidolgozott javaslat értelmében a politikai pártok legfeljebb hárommillió eurót költhetnek majd kampányra.

A köztársasági elnökjelöltek kampánya legfeljebb fél millió euróba kerülhet, az aki megyefőnök vagy Pozsony, illetve Kassa főpolgármestere akar lenni, be kell, hogy érje negyedmilliós népszerűsítő hadjárattal. A választásokon induló pártoknak és személyeknek nem csak a kampány költségeivel kell elszámolniuk, hanem arról is, hogy honnan van a pénz. Szigorodnak a pártok megajándékozását szabályozó előírások is.

Pavol Hrušovský, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) államfőjelöltje máris éles kritika alá helyezte a javaslatot, mely meglátása szerint rossz. Arra kérte Robert Kaliňák belügyminisztert, hogy a javaslatot vonja vissza. Pavol Abrhan, ugyancsak a KDH-ból, azt kifogásolta, hogy a javaslat megtiltja, hogy a politikai pártokon kívül más szervezetek negatív kampányt folytassanak. Abrhan szerint ezzel a kormány még azt is korlátozza, hogy például a vállalkozók vagy a pedagógusok megjelenítsék véleményüket. A KDH szerint az anyagi eszközök korlátozása nem jelent gondot, de anank ellenőrzése már igen, hiszen azt a kormány, pontosabban a pénzügyminisztérium végzi. A KDH szerint az ellenőrzést kormánytól független szervezeteknek kellene végezniük.

Bírálta a javaslatot az SDKÚ-DS parlamenti frakciójának vezetője, Lucia Žitňanská is.Szerinte a belügyminisztérium olyan javaslatot dolgozott ki, mely csupán a kormányzó Smernek jó.

Kitekintő / Felvidék.ma

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »