42 ezren küzdenek játékautomata-függőséggel Csehországban

A legfrissebb kutatási adatok szerint több mint 40 ezer játékautomata-függő él Csehországban – a kormány törvényi úton fogná vissza a játékgépek üzemeltetését.

Több mint negyvenezer játékautomata-függő él Csehországban, 350 ezren pedig a veszélyeztetettek közé tartoznak – derült ki a cseh drogellenes központ és az SC&C ügynökség felméréséből. A 15 és 64 év közötti korosztályra vonatkozó előzetes adatokat a központ koordinátora, Jindřich Vobořil hozta nyilvánosságra.

Vobořil elmondta, az EU országai közül Csehországban van a legtöbb automata sőt, e tekintetben világviszonylatban is az „élmezőnyt” erősítik. A szakértő hozzátette, a függőségnek számos olyan egészségügyi és szociális hatása van, amely komoly terhet jelent a társadalom, az egyén és a családok számára is.

A cseh kormány több hasonló kutatás eredménye miatt nemrégiben úgy döntött, törvényi úton korlátozza a játékautomaták üzemeltetését, amely jelenleg önkormányzati szabályozás alatt áll. Eltűnnének a játékgépek az éttermekből, az egyes városok vezetősége pedig maga dönthetne a korlátozás mértékéről. Prágában a városi tanács rendeleti úton a jelenlegi 630-ról 340-re csökkentené a játékautomatákat üzemeltető egységek és kaszinók számát – erről szeptemberben várható végleges döntés. A szabályozással több százmilliós bevételtől eshet el a főváros, illetve azok a városok is, amelyek követik példáját.

Kun Ibolya

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »