Németország a diplomáciai megoldás esélyeként értékeli Obama döntését

Higgadt elhatározás és új esély a nemzetközi közösség egységének megteremtéséhez, hogy a washingtoni vezetés kongresszusi felhatalmazást kér a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz – értékelte az amerikai elnök döntését vasárnap a német külügyminiszter.

Guido Westerwelle szerint Barack Obama szombati bejelentése azt mutatja, hogy az Egyesült Államok nem dönt elhamarkodottan, hanem körültekintően megfontolja, miként járjon el a feltételezett szíriai gáztámadás nyomán előállt helyzetben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig ezzel időt nyert az egységes álláspont kialakítására.

A nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a „borzalmas vegyi fegyverek” bevetését, ami először fordul elő a 21. században. „Különösen Oroszországnak kell konstruktív magatartást tanúsítania” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője.

Angela Merkel kancellár Moszkva mellett Pekinget is együttműködésre szólította fel. A kormányfő egy szombati lapinterjúban hangsúlyozta: „nagyon sajnálatos, hogy Oroszország és Kína (a BT két tagja) már hosszú ideje akadályozza az egységes álláspont kialakítását, ez jelentős mértékben gyengíti az ENSZ-t”.

A német kormány a nemzetközi jog súlyos sérelmének tartja a Damaszkusz térségében végrehajtott gáztámadást, és az amerikai kormány által bemutatott érvek és tények alapján hajlik arra, hogy a damaszkuszi vezetésnek tulajdonítsa a vegyi fegyver bevetését. Ugyanakkor úgy véli, hogy a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.

A katonai beavatkozást a kormánypártok mellett az ellenzéki pártok sem támogatják, és a fegyveres akciót elutasítja a lakosság túlnyomó többsége is.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »