Németország a diplomáciai megoldás esélyeként értékeli Obama döntését

Higgadt elhatározás és új esély a nemzetközi közösség egységének megteremtéséhez, hogy a washingtoni vezetés kongresszusi felhatalmazást kér a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz – értékelte az amerikai elnök döntését vasárnap a német külügyminiszter.

Guido Westerwelle szerint Barack Obama szombati bejelentése azt mutatja, hogy az Egyesült Államok nem dönt elhamarkodottan, hanem körültekintően megfontolja, miként járjon el a feltételezett szíriai gáztámadás nyomán előállt helyzetben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig ezzel időt nyert az egységes álláspont kialakítására.

A nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a “borzalmas vegyi fegyverek” bevetését, ami először fordul elő a 21. században. “Különösen Oroszországnak kell konstruktív magatartást tanúsítania” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője.

Angela Merkel kancellár Moszkva mellett Pekinget is együttműködésre szólította fel. A kormányfő egy szombati lapinterjúban hangsúlyozta: “nagyon sajnálatos, hogy Oroszország és Kína (a BT két tagja) már hosszú ideje akadályozza az egységes álláspont kialakítását, ez jelentős mértékben gyengíti az ENSZ-t”.

A német kormány a nemzetközi jog súlyos sérelmének tartja a Damaszkusz térségében végrehajtott gáztámadást, és az amerikai kormány által bemutatott érvek és tények alapján hajlik arra, hogy a damaszkuszi vezetésnek tulajdonítsa a vegyi fegyver bevetését. Ugyanakkor úgy véli, hogy a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.

A katonai beavatkozást a kormánypártok mellett az ellenzéki pártok sem támogatják, és a fegyveres akciót elutasítja a lakosság túlnyomó többsége is.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »