Rekordbüntetést róttak ki egy brókercégre

Kína egyik legnagyobb brókercégét, a sanghaji Everbright Securities-t 523 millió jüanra (19,5 milliárd forint) büntették pénteken, volt vezérigazgatóját pedig egy életre eltiltották az szakmától – jelentette a kínai média.

Hszü Hao-ming a napokban kényszerült lemondásra. Az övéhez hasonló büntetést kapott még a cég három másik vezetője, valamint Hszü tanácsadója. Valamennyiüknek fejenként 600 ezer jüan (22,3 millió forint) büntetést is ki kell fizetniük. Bennfentes kereskedéssel, félrevezető információszolgáltatással és az igazgatási szabályok áthágásával vádolták meg őket.

Az Everbright Securities (ES) saját kereskedési jogát megszüntetik, s új benyújtott kérelmeiket az új engedélyekig felfüggesztik.

A cég korábbi becslések szerint körülbelül 50-65 millió dolláros (11-14 milliárd forint) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni mindössze két perc során, miután az egyik kereskedési szoftverük meghibásodott.

Augusztus 16-án ebben a két percben az ES 26 082 darab vételi megbízást küldött 23,4 milliárd jüan (3,82 milliárd dollár) értékben a sanghaji értékpapír tőzsdére 5,6 százalékos erősödést okozva a Shanghai Composite index értékében. Kína legnagyobb vállalatai közül többnek a papírjai elérték a maximális 10 százalékos napi árfolyamemelkedési limitet. A kereskedés összértéke ezen a napon az előző napinak a másfélszeresére nőtt.

Ahogyan ez volt minden idők legnagyobb kereskedési hibája a kínai tőzsdén, úgy ez minden idők legnagyobb összegű büntetése is, amit a Kínai Értékpapír Szabályozó Bizottság (CSRC) szabott ki. A hongkongi South China Morning Post azt hangsúlyozza, hogy Kína ezzel jó példát mutatott az Egyesült Államok és más országok szabályozóinak.

MTI

Friss hírek