A németek többsége ellenzi a szíriai beavatkozást

A német lakosság többsége ellenzi, hogy a Nyugat katonai beavatkozással reagáljon Szíriában a damaszkuszi rezsimnek tulajdonított vegyifegyver-támadásra.

A ZDF közszolgálati televízió csütörtökön ismertetett felmérése szerint a németek 58 százaléka ellenzi, 33 százaléka pedig támogatja a katonai beavatkozás gondolatát, kilenc százalék nem tudott véleményt alkotni. Pártpolitikai különbségek nincsenek, valamennyi politikai erő táborának többsége elutasítja az esetleges intervenciót.

A németek 55 százaléka azt is ellenzi, hogy Németország pénzzel vagy más egyéb módon támogasson egy esetleges amerikai vezetésű katonai akciót. Az amerikai beavatkozást 41 százalék üdvözölné, míg 4 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben.

A német kormány szerint az előző héten végrehajtott gáztámadás a nemzetközi jog megsértését, egy határ átlépését jelenti a hosszú ideje húzódó konfliktus eseményeinek sorában.

Angela Merkel kancellár csütörtökön konzultált az ügyről Francois Hollande francia államfővel  telefonon.

Egyetértettek abban, hogy a szíriai nép ellen intézett gáztámadás „nem maradhat reakció nélkül” – áll a német kormány közleményében. Merkel és Hollande egyaránt támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának napirendjére kerüljön „ez az iszonyatos bűncselekmény”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »