Újabb romaellenes demonstrációk nyolc cseh városban

Nem nyugszanak a kedélyek Csehországban, a romaellenes megmozdulások immár több városra kiterjedtek.

Újabb romaellenes megmozdulásokra került sor szombat délután Csehország nyolc városában. Ostravában 60 embert vett őrizetbe a rendőrség rendzavarás és testi sértés miatt – mondta a helyi körzet rendőrségi szóvivője Jana Pondelickova a CTK cseh hírügynökségnek. Itt és České Budejovičében a felvonulók letértek a korábban kijelölt útvonalról, hogy döntően romák által lakott városrészeket keressenek fel. A rendőrök sikertelen tárgyalási kísérlete után szélsőséges tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták meg a hatóság embereit, akik végül könnygázzal válaszoltak.

A tüntetés ideje alatt megbénult a közlekedés Ostravában, ahol 600, Plzeňben pedig 400 résztvevője volt a szélsőjobboldali megmozdulásoknak. A többi érintett városban jóval kevesebben csatlakoztak a demonstrációkhoz, melyek konfliktusoktól mentesen zajlottak le. Néhány helyen, többek között Prágában ellendemonstrációk szerveződtek.

Az utóbbi hónapokban több romaellenes megmozdulásról hallhattunk, ezeknek központja České Budejoviče volt. A növekvő társadalmi feszültséggel mostanra a demonstrációk is egyre nagyobb méretet öltöttek, a hónap elején az Amnesty International is aggodalmát fejezte ki az akkor még csak készülő tüntetésekkel kapcsolatban. A szombati megmozdulásokat a Cseh Oroszlánok nevű csoport hirdette meg.

Kun Ibolya

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »