Nem jósolnak újabb győzelmet a svéd kormánypártoknak

A legfrissebb közvéleménykutatás alapján a svéd kormányfő elveszítheti a következő választásokat.

A nyári szünet után Barack Obama fogadására készülő svéd kormányfő nincs könnyű helyzetben: a Stockholmban szeptember 4-én rendezendő svéd-amerikai találkozó házigazdája ugyanis a Demoskop legfrissebb közvéleménykutatása alapján elveszítheti a jövő évi választásokat.

A legújabb felmérések szerint a Fredrik Reinfeldt vezette, második ciklusának utolsó évébe lépő jobbközép kormánynak csökkent a támogatottsága a Szociáldemokrata Párt által dominált ellenzékkel szemben. A svéd Demoskop júliusi közvéleménykutatása azt mutatja, hogy a kormánykoalíció támogatottsága 37,1 százalékra esett vissza, míg a baloldali ellenzéké 50,4 százalékra nőtt. A jelenlegi kormánykoalícióban résztvevő Centrumpártra és Kereszténydemokrata Pártra leadott voksok a becslések szerint akár a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöbhöz sem lesznek elegendőek.

A jövő évi választások közeledtével kezd kiéleződni a belpolitikai helyzet, amit jól illusztrál, hogy a szociáldemokraták már a kormány új költségvetési tervezetének bejelentése előtt éles kritikával illették a tervezett büdzsét, illetve Anders Borg pénzügyminiszter adócsomagját. A bejelentés szerint a 2014-es reformokra szánt összeg 25 milliárd korona. Ebből a Mérsékelt Párt 16 milliárdot szán az adócsökkentésre.

A tervezett ötödik adóreform-csomagról ősszel tárgyal a parlament. A Mérsékelt Párt az átlagos jövedelmű svéd munkavállalók adójának csökkentését tervezi, míg a Szociáldemokrata Párt a nyugdíjasoknak is jobban kedvezne: a munkavállalóknak és nyugdíjasoknak ugyanolyan mértékű csökkentést ígér. Az adóreformok a jelek szerint nem fognak akadályba ütközni: a parlamentbe 2010-ben bekerült Svéd Demokraták ugyanis támogatják a Fredrik Reinfeldt által ösztönzött adócsökkentést.

A 2014-es választások kulcskérdése – és a szociáldemokraták vesszőparipája – nagy valószínűség szerint ismét a munkaerőpiac, illetve a foglalkoztatottság kérdése lesz. A svéd munkanélküliségi ráta jelenleg 8,1 százalék; és az előrejelzések szerint továbbra sem csökken. Ezen felül Svédországban a fiatalkorú munkanélküliség is rendkívül magas európai viszonylatban.

Bár a svéd gazdaságnak a válság kirobbanása óta sikerült kilábalnia a recesszióból, a múlt évben a növekedés mértéke csekély volt. A következő évre 2,5 százalékos növekedést prognosztizált Anders Borg pénzügyminiszter, aki szerint a svéd munkaerőpiacon nem várható javulás a választás évében sem.

Epresi Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »