Az SPD előhúzta Schrödert a kalapból

Egy hónap múlva eldől, hogy melyik párt lesz a befutó a német választásokon, az SPD viszont jelenleg nagyon rosszul áll. A párt ezért úgy döntött, nem tétovázik tovább, és beveti a nehéztüzérséget. Az pedig megérkezett, Gerhard Schröder, az egykori szociáldemokrata kancellár személyében. Az „Altkanzler” kedden otthoni környezetben lépett fel Peer Steinbrück, SPD-jelölttel karöltve, a szokásos Merkel,- és euróválság-kritika természetesen most sem maradhatott el.

„Üsd a dobot, és sohase félj, keltsd fel az embereket álmukból!”- idézte Heinrich Heinét az idős kancellár. Gerhard Schröder ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára volt pártja jelenlegi jelöltjét, Peer Steinbrücköt. Már csak négy hét van hátra a választásokig, az SPD pedig szűk húsz százalékkal le van maradva a CDU mögött. A szocdemeknek tehát nincsen túl sok választásuk, mindent be kell vetni. Talán éppen ezért döntött úgy az SPD vezetése, hogy Gerhard Schrödert kéri fel, hogy a választási hajrában álljon színpadra. Már pedig ha valaki, akkor Schröder igazán az utolsó pillanatok embere. Emlékezzünk csak, hogy 2002-ben mindenki Edmund Stoibertet és a CDU-t várta befutónak, ám végül a médiakancellár legyőzte a bajor urat és pártját. 2005-ben pedig a padlóról felállva lényegében döntetlenre hozta a választást, ami után végül megalakult a nagykoalíció.

Mint sokakat, Schrödert is kísérti a múltja, gondolok itt a Hartz IV reformra, vagy a Gazpromnál eltöltött évekre. Számos tüntető nemtetszésének hangot adva kifütyülte Schrödert, mikor fellépett a színpadra, ám az nem jött zavarba: „nekem ez egy afféle otthoni köszöntés. Önök fütyüljenek csak, de én ezt üdvözlésnek fogom fel.” Gerhard Schröder nem messze az Észak-Rajna–vesztfáliai Detmoldtól – ahol a beszédet tartották – nőtt fel, Mossenbergben.

Természetesen az elengedhetetlen aktuális témák is előkerültek. Schröder többször is keményen nekiment Merkeléknek, hol a langymeleg, kompromisszumra törekedő, reformot elutasító politikájuk miatt, hol pedig a németek pénztárcájára – illetve annak vastagságára –apellálva az euróválság következtében kiadott német eurómilliárdok kapcsán. „Ez a kormány semmilyen befektetést, semmilyen reformot nem hajtott végre, csak szórja az ellátási segélyt. Ez olyan, mint egy darabka a Kohl-érából.” A 4500 főből álló publikum kitörő tapssal fogadta az idős kancellár szavait.

Merkelék Európa-politikájának kritizálására kitűnő apropóul szolgált a kedd délben elhangzott Schäuble-beszéd, melyben a pénzügyminiszter egy újabb görög mentőcsomagot helyezett kilátásba. A kormányzati kommunikációs zűrzavar ráadásul az SPD és Schröder kezére játszott, Angela Merkel ugyanis pénzügyminisztere kijelentésének valóságtartalmát erősen kérdőre vonta. „Merkel valószínűleg a rossz szemüvegét vette fel”- így Schröder. „Eltussolással és köpönyegforgatással nem lehet megnyerni az emberek bizalmát, csakis világos beszéddel.” Arra pedig nagy szükség lenne, Gerhard Schröder szerint ugyanis az euróválság kapcsán a „nagy hazugság” még csak most van előkészülőben. Hogy itt konkrétan mire gondolhatott az SPD-s veterán, arról csak találgatni lehet. Mindenesetre jelzésértékű, hogy Schröder hazugsággal vádolta Merkelt, német kancellárok között ez a virtus ugyanis eddig eléggé ismeretlen volt.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek