Négy választókörzetet és műveltebb polgármestereket akarnak

Az egy helyett négy választókörzetet, a kampánycsend megszüntetését és a polgármestereknek legalább az érettségi vizsga feltételül szabását javasolja a KDH. Néhány azok közül a javaslatok közül, amelyeket Ján Figeľ, a KDH elnöke Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszternek a választási törvények megvitatása során elmondott. A parlament szeptemberi ülésén tervezi a választási törvényjavaslatok megvitatását. Figeľ nem zárta ki a törvények támogatását, ami azonban attól függ majd, hogyan viszonyul a Smer-SD a KDH követelményeihez. Figeľ szerint Kaliňák megerősítette, hogy pártja parlamenti konszenzusra törekszik a javaslat alapvető kérdéseiben.

A tárgyaláson Figeľ a jelenlegi választási rendszer módosításának szükségszerűségéről is beszélt, amely szerint Szlovákia egy választási körzetet alkot. A belügyminisztériumi javaslatokból véleménye szerint hiányzik az egy választókörzetes rendszer módosítása, amely már 1998-tól érvényes, és még Vladimír Mečiar vezette be. „A KDH már hosszabb ideje támogatja a négy választókörzetes rendszerhez – Szlovákia nyugati, középső és keleti része, illetve Pozsony – való visszatérést. Ez az egyik módja annak, hogy közelebb vigyük a képviselői mandátumokat a polgárokhoz” – jelentette ki Figeľ. A KDH elnöke szerint erre a változtatásra az emberek közügyek iránti alacsony érdeklődése miatt is szükség van.

Figeľ Kaliňák törvényeinek alapvető problémáját a választási bizottságok kialakításának módjában is látja. „Csak a több mint 3 százalékos támogatottságot elért pártok jelölhetnek képviselőket a választási bizottságokba. A KDH azonban a kisebb pártok jelölési jogát is támogatja” – jelentette ki Figeľ. Gondot jelent továbbá a kereszténydemokratáknak a kampánycsend is, amely jelenleg bizonyos választásoknál már érvényét vesztette. Kaliňák módosításai szerint azonban újra érvényes lenne minden Szlovákiában zajló választás esetében. A KDH figyelmeztet arra, hogy a múltban már bebizonyosodott, hogy a kampánycsendnek nincs értelme, többször is megsértették, és megfelelő büntetés nem járt érte. „A kampánycsend megsértésének egyedüli orvoslása csak a választások megismétlése lenne, ami azonban anyagi szempontból, de jogi szempontból is nehezen elképzelhető. Ezért a kampánycsend újbóli bevezetése visszalépés a múltba” – fűzte hozzá Figeľ.

A pártelnöknek továbbá kifogásai vannak az ellen is, hogy a választások előtt 21 nappal tilos a választás előtti felmérések eredményeit közzétenni. „Ez a korlátozás időbeli szempontból túl hosszú és védhetetlen” – vélekedik a KDH vezetője. Véleménye szerint ez azt is jelentené, hogy pl. a két körös választások esetén (a megyei vagy a köztársaságielnök-választások) az első kör után nem lehetne azzal kapcsolatos felmérési eredményeket közzétenni, hogy a második körbe bejutott két jelölt, hogyan áll. „Jelentős beavatkozás lenne ez a demokratikus szokásokba és a választópolgárok jogaiba arra vonatkozóan, hogy ismerjék az egyes jelöltek népszerűségét és erőviszonyait” – állítja Figeľ.

A pártelnök végezetül azt is megjegyezte, pártja támogatja, hogy a polgármester-jelöltségnek legyen bizonyos műveltségi alapfeltétele. Figeľ szerint az ezekre a tisztségekre pályázó jelölteknek legalább érettségi vizsgával rendelkezniük kellene.

Kitekintő / Felvidék.ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »