Légióriás elé áll az állam

A légitársaságok történetének legnagyobb vállalati egyesülésére készül az American Airlines és a US Airways. Csak készül, hiszen az igazságügyi minisztérium és hat állam legfőbb ügyésze is beperelte az összevonást – számolt be róla a Huffington Post. A kereset szerint ezzel csak az áraikat akarják emelni, a gyakorlatban semmi előnye nem származik majd belőle a fogyasztóknak. „A hivatalos légitársaságok számának csökkentésével, és a maradék társaságok anyagi ösztönzésével ez az összevonás a légitársaságok együttműködését jelentené a piacon, nem pedig versengésüket” – áll a per szövegében. 

Az elmúlt években a trösztellenes ügyvédek nyugodtan tűrték a hasonló eseményeket: gond nélkül zajlott le mind a Delta-Northwest, mind pedig a Continental-United összeolvadás is. Most viszont az elemzők szerint azért került sor a tiltakozásra, mert ezzel az összevonással az amerikai légtér nagyjából 80 százaléka összesen négy cég kezébe kerülne. A minisztérium a US Airways saját szavait fordította ellenük: a belső levelezésekből és a befektetőknek szánt prezentációkból a felsőbb vezetők olyan megjegyzéseit szedték össze, ahol azt emlegették: az összes korábbi összevonás magasabb díjakat eredményezett, így erre lehet számítani most is.

Mindkét cég részvényei a tőzsdén hatalmas (13 százalékos és 45 százalékos) zuhanásba kezdtek a per bejelentésének hatására, de elemzők szerint lehetséges, hogy a perből nem is lesz tárgyalás. Spekulációk szerint a minisztérium csak az időt akarja húzni az összevonásig, és még annak végleges létrejötte előtt ki akarják a légitársaságokból csikarni az új, washingtoni Reagan repülőtéren a leszállópályákra szerzett koncessziós jogaikat.

Büki Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »