Kitiltanák Vona Gábort Romániából

Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást hétfőn Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője.

Blaga újságíróknak nyilatkozott hétfőn a Jobbik elnökének szombati kijelentéséről. Vona az erdélyi Borzonton úgy vélekedett a romániai magyarok helyzetéről, hogy amennyiben „a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”.

A PDL elnöke szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státussal, vannak eszközök, amelyekkel megakadályozható beutazása Romániába. Vasárnap a román külügyminisztérium azt közölte, hogy csak diplomatákat nyilváníthatnak nemkívánatos személlyé.

Blaga „abszolút felelőtlennek” nevezte a magyarországi politikus kijelentését, és hozzátette, hogy „beteg emberek mindenütt élnek”. A PDL elnöke szerint Vona nyilatkozata annál zavaróbb, mert Romániában hangzott el. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány elhatárolódott a Jobbik elnökétől. Blaga szerint a román-magyar kétoldalú kapcsolatoknak „európai keretben” kell maradniuk.

Bogdan Diaconu, a kormányzó szociálliberális szövetség egyik szereplőjének, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a parlamenti képviselője hétfőn közleményben jelentette be, hogy büntetőjogi feljelentést tesz a Jobbik elnöke ellen a 2002-ben elfogadott 194-es számú sürgősségi kormányrendelet 85. cikkelye alapján, amely azt szabályozza, hogy polgári bíróság miként nyilváníthat nemkívánatos személlyé egy olyan külföldit, aki a román nemzetbiztonságot és közrendet veszélyezteti.

Vona Gábor kijelentésének nagy teret szentel a román média, amely Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét is idézi. Kelemen kijelentette, hogy az RMDSZ elutasítja és elhatárolódik Vona Gábor kijelentésétől, és leszögezte: elfogadhatatlan számukra, hogy a 21. században szélsőséges pártok hassanak a társadalomra. „Függetlenül attól, hogy kik nyilatkoznak így, ők autóba ülnek, hazamennek, és továbbra is nekünk, romániai magyaroknak kell megoldanunk itthoni gondjainkat” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »