Pánikot keltett négy képviselő

Kisebb riadalom lett csütörtökön a bukaresti külügyminisztériumban, amikor kiderült, hogy négy bukaresti parlamenti képviselő a napokban Tajvanba látogatott. Ennek oka, hogy Románia nem ismeri el a távol-keleti országot.

Az útra két kormánypárti, egy ellenzéki és egy független képviselő vállalkozott a tajvani külügyminisztérium költségén. Utóbbi politikusnak, Remus Cerneának a szolgálati útlevelét is visszavonták a történtek után. Ezt az okmányt Cernea még tavaly kapta a miniszterelnök tanácsadójaként, és a román külügy szerint jogtalanul használta magánútra.

A négy képviselő tajvani útjától Valeriu Zgonea házelnök elhatárolódott. Közölte, hogy útjukat a képviselőház nem engedélyezte, nem is finanszírozta, és a honatyák nem a parlament álláspontját képviselték a távol-keleti országban.

A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezi: Románia az „egyetlen Kína” politikájának híve, és kiemelt fontosságúnak tartja a Kínai Népköztársasággal fenntartott kapcsolatokat. A tárca ezért elítélte a négy képviselő tajvani útját. Este a Szociáldemokrata Párt (PSD) szintén közleményben határolódott el a két politikusa nyári kiruccanásától.

Mindezekre reagálva Remus Cernea higgadtságot kért a román hatóságoktól. A Mediafaxnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az EU 16 tagállamának gazdasági külképviselete van Tajvanban. Magyarázata szerint Pozsony gazdasági külképviseletének vezetője hívta meg őket a távol-keleti országba. Útjuk során a román képviselők üzletemberekkel és a tajvani parlament alelnökével is találkoztak.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »