A Kohl-fiú kritizálta apja kijelentését

Helmut Kohl egy 1982-ben keletkezett jegyzőkönyv tanúsága szerint minden második törököt hazaküldött volna. Az indoklás: a törökség ekkora méretekben képtelen a sikeres integrálódásra. Az idős kancellár egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott kijelentésétől most nyíltan elhatárolódott a kancellár fia, Peter Kohl.

A Süddeutsche Zeitung vendégeként Helmut Kohl fiatalabbik fia, Peter Kohl, kemény szavakkal illette az „egység kancellárjának” múlt héten nyilvánosságra hozott elképzeléseit a török-kérdés megoldásával kapcsolatban. A titkosított brit jegyzőkönyv szerint ugyanis a volt kancellát elképzelhetetlennek tartotta a törökség sikeres asszimilációját akkori arányaikban: „Németországnak nincs baja a portugálokkal, az olaszokkal, még a délkelet-ázsiaiakkal sem, hiszen ezek a közösségek sikeresen integrálódtak. Viszont a törökök egy egészen más közegből érkeznek…”

A 47 éves vállalkozó, Peter Kohl szerint apja túl messzire ment, amikor minden második törököt haza szeretett volna küldeni: „sok török az ilyen és ehhez hasonló kijelentések miatt – ahogyan én látom, teljes joggal – kirekesztve érzi magát. Ezek a kijelentések elkeserítik őket”. Az idős kancellár kijelentését azóta sem maga Helmut Kohl, sem a kancellár irodája nem kommentálta. Peter Kohl azonban saját bevallása szerint nem hallgathatott tovább, ellenkező esetben „a kancellár akkori szavai ma érzéketlenül hatnának”.

Peter Kohl – akinek felesége egy török vállalkozó lánya, Elif Sözen – úgy véli, hogy pusztán gazdasági megfontolások miatt is veszélyes, ha hasonló kijelentések látnak napvilágot. „Még a CDU-nak is el kell ismernie, hogy Törökország Németország egyik legfontosabb jövőbeli partnere”. Ezt pusztán gazdasági megfontolások miatt sem lehet szem elől téveszteni.

A kancellár fia ugyanakkor védelmébe vette apját, hiszen szerinte azokban az időkben egyáltalán nem volt egyedülálló, hogy valaki így gondolkozzon a török kisebbségről. „Ez a vélemény volt az uralkodó akkoriban a CDU-ban, az SPD-ben, sőt még a társadalom többségénél is. Németországnak nehezére esik, hogy elismerje és elfogadja a törökség szerkezetének felépítését”- nyilatkozta a fiatalabbik Kohl-fiú az eset kapcsán.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek