Erősödik a kínai export

A vártnál erősebb júliusi külkereskedelmi adatokat ismertetett a kínai fővámhivatal csütörtökön. Az export éves összehasonlításban 5,1 százalékkal bővült, míg az import 10,9 százalékkal emelkedett.

z export júniusban 17 hónap után első alkalommal csökkent (3,1 százalékkal), emiatt az elemzőket némileg meglepték a friss számok. Az importban ugyancsak nem várt nagyságrendű volt az emelkedés, ami miatt a kereskedelmi többlet az előre jelzettnél alacsonyabb lett, 17,8 milliárd dollár. A kereskedelmi forgalom júliusban 7,8 százalékkal nőtt.

A Kína és az Európai Unió közötti kereskedelem a múlt hónapban 5 százalékkal bővült, míg a kelet-ázsiai ország második legnagyobb partnerével, az Egyesült Államokkal 10 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított, mint egy évvel korábban. Az ASEAN (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) tagországaival 13,1 százalékkal nőtt a forgalom, míg Japánnal 6,1 százalékkal csökkent.

A teljes exporton belül az elektronikai és gépipari termékek kivitele 4 százalékkal emelkedett éves bázison, arányuk a teljes kivitelen belül meghaladta az 55 százalékot.

Szakemberek szerint a világ második legnagyobb gazdaságának látványos megtorpanása után, a magára találás jeleivel, a helyzet némi derűlátásra ad okot. Ez a térségbeli tőzsdék mutatóin máris meglátszott. A hírek hatására a londoni fémtőzsdén a réz ára is két hónap legmagasabbjára ugrott, a Brent olaj ára 108 dollárra nőtt négy nap csökkenése után.

mti

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »