Eloszlatná az atomprogram körüli kétségeket Irán új elnöke

A korábbi iráni elnököt, Mahmud Ahmadinezsádot leváltó Haszan Róháni elkötelezett a nyugati hatalmakkal való párbeszédre, amely megoldhatja az iráni atomprogram körüli aggályokat. A kinevezése óta tartott első hivatalos sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a felek közötti feszültséget igen rövid időn belül meg kívánja oldani. Az ENSZ BT és Németország rég óta szeretné tisztázni az iráni urándúsítás és atomprogram körüli kérdéseket. Az Egyesült Államok kifejezte, hogy üdvözli az új elnök pozitív diplomáciai lépéseit és partner lesz a kétségek eloszlatásában. Róháni kifejtette, hogy csak a reális elvárásoknak hajlandó eleget tenni, amelyek logikusan és szorosan kapcsolódnak a megoldandó problémához.

Catherine Ashton az Európai Unió külügyi főképviselője korábban már folytatott megbeszéléseket Iránnal, most hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz. Ashton kifejtette, hogy a nemzetközi közösség számára igen fontos a gyors megállapodás az atomprogrammal kapcsolatban.

A felszólalás alapján kijelenthető, hogy az új iráni elnök alapvető szándéka a diplomáciai úton történő megoldás, nem pedig a fenyegetés és a bizonytalanság növelése. A térség stabilitása az elmúlt években igencsak megromlott, így a nyugati hatalmaknak alapvető érdeke a befolyás növelése a régióban. Irán diplomáciai nyitása hozzájárulhat a közel-keleti régió feszült légkörének oldásához.

Zsebe Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »