Polgármesterétől szabadulna San Diego

San Diego városa kártérítési pert indított a többszörösen szexuális zaklatással vádolt polgármestere ellen – áll a Reuters oldalán.

A kaliforniai település képviselői egyhangúan döntöttek a bírósági út mellett, miután a 70 éves Bob Filner demokrata politikust és egyben a várost 8 nő jelentette fel szexuális zaklatásért. „Ha a polgármester törvényszegése miatt San Diego-t vétkesnek ítélik, akkor a városnak okozott kárt és a bírósági költségeket is neki kell állnia” – kommentálta a helyi képviselőtestület döntését Jan Goldsmith, városi ügyész.

A politikus előző kommunikációs megbízottja, Irene McCormack Jackson, július 22-én adta be a keresetét. E szerint Filner arra kérte, hogy alsónemű nélkül dolgozzon és csókolja meg. Jackson-t követően további 7 nő adta tett hasonló jogi lépést a politikus ellen.

Órákkal a képviselőtanács bírósági útra lépése után Filner személyi ügyvédje kérvényt nyújtott be a városházának, amiben a polgármester védelmének költségeinek átvállalását kérte. A helyi döntéshozók ezt megtagadták. Továbbá, több neves védő is visszautasította Filner ügyét, akit már demokrata párttársai is lemondásra szólítottak fel. Egyetlen lehetőségként maradt egy adományalap létrehozása, amiből Filner finanszírozhatja leendő védnökét. A kérdés már csak az, hogy ki, és mennyiért lesz hajlandó elvállalni.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek