Adófizetők pénzével éltek vissza Afganisztában

Az afganisztáni kivonulásra készülve milliárdos értékű visszaélésekről rántotta le a leplet a közel-keleti ország újjáépítéséért felelős amerikai biztos – olvashatjuk a Wired oldalán. 

A jelentés alapján az áthágások sorát fantom projektek, félkész építkezések, helytelenül megnyert pályázatok, és csalások alkotják. Mindemellett a pénzügyi átláthatóság teljes hiányát is kifogásolta az Afganisztán Újraépítését Felügyelő Ezredes, John F. Sopko. Mint a vizsgálat kiderítette, a 100 milliárd dollár összértékű beruházásokból csaknem 2 milliárd dollár adófizetői pénz ment kárba.

John Kerry külügyminiszternek írt levelében Sopko hangsúlyozta, hogy komoly hiányosságokat találtak többek között egy 50 milliós projektnél, ami az afgán igazságügyi dolgozók kiképzését szolgálta. A szóban forgó ügyben a pályázatot kiírás nélkül nyerték el, és azt sem tudni, miként használták fel az összeget. „Ebben az esetben az állam megszegte saját szabályait, hogy az afgánokat a törvények fontosságára tanítsa” – írta közleményében az ezredes.

Afganisztánban számos olyan projekt lett kivitelezve, ami vagy félkész állapotban maradt, vagy teljesen kihasználatlanul áll. „A katonai építkezésekkel az a baj,hogy ha egyszer elindulnak, rendkívül nehéz leállítani őket” – írta Sopko, aki további vizsgálatokat rendelt el a tettesek kézre kerítésére.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »