Băsescu elítéltetné a pribéket

Traian Băsescu elnök szerint felelnie kell a bíróság előtt annak a 88 éves volt börtönparancsnoknak, aki ellen emberölés gyanújával tett feljelentést a kommunizmus bűneit vizsgáló bukaresti intézet.

Sohasem késő igazságot szolgáltatni – jelentette ki a hét végén az államfő arra a kérdésre, hogy felelősségre lehet-e vonni valakit az évtizedekkel ezelőtt, a kommunizmus idején elkövetett bűncselekményekért. Traian Băsescut annak kapcsán faggatták szombaton újságírók, hogy a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) a napokban emberölés gyanújával ügyészségi feljelentést tett Alexandru Vişinescu volt börtönparancsnok ellen. Az intézmény szakértői által feltárt adatok szerint 1956 és 1963 között, Vişinescu irányítása alatt a Râmnicu Sărat-i börtönben testi és lelki kínzásnak vetették alá a politikai foglyokat, akik embertelen bánásmódot szenvedtek el: verték és éheztetették őket, megtagadták tőlük a gyógykezelést. A volt börtönparancsnokon kívül az intézet további 34, még életben lévő kommunista pribéket akar bíróság elé állítani, valamennyiüket szándékos emberöléssel, illetve népirtással gyanúsítják.

Băsescu – aki 2006-ban a bukaresti törvényhozás előtt elmondott beszédében elítélte, törvénytelennek és gyilkosnak nevezte az 1945. és 1989. között hatalmon lévő román kommunista rezsimet – leszögezte: nem rendelheti magát az ügyészek és a bírák fölé, ám szerinte Vişinescut az igazságszolgáltatásnak felelősségre kell vonnia. Különben a 88 éves nyugalmazott alezredes bukaresti otthonának falára ”

„Itt lakik Alexandru Vişinescu pribék és hóhér” feliratot festettek ismeretlenek, a különös kegyetlenségéről elhíresült volt börtönparancsnok pedig rátámadt az őt kérdező újságírókra. Becslések szerint a vörös uralom közel fél évszázada alatt több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt Romániában, húsz százalékuk sosem tért haza. Az IICCMER akcióján felbuzdulva sokan kezdeményezik, hogy magyarországi mintára a román kormánynak is meg kellene nyirbálnia az egykori pribékek luxusnyugdíját.

Székelyhon.ro

Friss hírek