Modernebb himnuszt komponálnak Svájcnak

Egy modernebb, klasszabb, a hallgatót magával ragadó darabra cserélnék ki a svájci himnuszt. Hivatalos szervek érvelése szerint az 1841-ből származó nemzeti költemény megérett az újításra.

„A szöveget mindenképpen modernizálni kell, a dallamnak pedig magával kell ragadni a hallgatót”- áll a Svájci Közhasznú Társaság (SGG) érvelésében, amely szerv a nemzeti értékek és érdekek védelméért felelős. A társaság mindezért egy verseny összehívását sürgeti, ahová a pályamunkák 2014 első felében érkeznének be. Az év második felében pedig egy 20 főből álló zsűri döntené el, hogy melyik ötlet alkalmas leginkább a megkomponálásra. A végső döntés a kormány kezében maradna, aki 2015-ben foglalkozna először az üggyel.

Az SGG ötletét az augusztus 1-jei nemzeti ünnep alkalmából osztotta meg a svájciakkal. A verseny egyik kötelező eleme lenne, hogy a beérkező daraboknak valamilyen formában hasonlítani kell az eredeti himnuszra. Ezen felül az 1999-es, alkotmányhoz hozzácsatolt preambulum szellemiségét is figyelembe kell venni a himnusz megszövegezésénél.

Nem ez lenne az első eset, hogy az 1841-es himnuszt új himnuszra cserélné ki Svájc. 1986-ban és a ’90-es évek végén több kezdeményezés is volt a modernizálásra, ám ezek végül nem jártak sikerrel. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek