Az osztrák bankok könnyítést kérnek

Elfogyott a türelmük az osztrák bankároknak. Az osztrák kancellár, Werner Faymann egyre nagyobb terheket ró a bankszektorra: bankadó, újonnan bevezetett csődalap és további terhek csökkentik a bankok nyereségeit.

„Szigorúan elítéljük, hogy további terheket rójanak ránk a választási kampány miatt”- jelentette ki Franz Gasselsberger, az Oberbank igazgatója csütörtökön. A bankigazgatóval egyetemben az osztrák nemzeti bank is a további terhek kiszabásának leállítását kérte Werner Faymann (SPÖ) kancellártól. Willibald Cernko, a Bank Austria (itthon Unicredit néven ismert) igazgatója és egyben az osztrák bankszövetség elnöke úgy véli, hogy az osztrák pénzintézetek terhelhetőségük szélére értek.

A szociáldemokrata kancellárnak meg kell találnia az egyensúlyt a szeptember 29-i választásokig. Tény, hogy Faymannak ha más nem, a választásokig mindenképp szem előtt kell tartania a szolidaritás nemes eszméjét, viszont hosszútávon nem engedheti, hogy megromoljon az amúgy tradicionálisan jó kapcsolat az osztrák politikai és a gazdasági elit között. Ellenkező esetben Spindelegger és az ÖVP fogja majd begyűjteni a jó pontokat.

Az osztrák nemzeti bank számításai szerint az elmúlt kilenc évben az osztrák pénzügyi intézetek csak a hazai forgalomból átlagosan 1,2 milliárd euró nyereséget könyveltek el, évente. A 2008-as pénzügyi válság és az euróválság hatására az osztrák bankok nyeresége folyamatosan apad, egyes elemzések szerint idén 20 százalékos visszaeséssel kell számolniuk.

Ehhez jönnek még hozzá a különböző kormányzati csomagok, így a bankadó (625 millió euró), a kötelező csődalap (2014 végéig 1,5-1,7 milliárd eurót kell felhalmozni az Európai Bizottság határozata szerint), a megemelt tartalékolási ráta (a Basel III után ez akár 8 milliárd euróra is rúghat), valamint a tervben lévő bankközi mentőalap, amely a „rossz bankokat” hivatott segíteni. Utóbbira azért is van nagy szükség, hogy egy bank bedőlése – így például a Hypo Alpe Adria jelzálog-hitelező bank – esetén azt ne közpénzből kelljen (újra) kimenteni.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »