Békés, de gyanús választások Zimbabwében

Több mint hétezer választási megfigyelő felügyelte a szerdai választásokat Zimbabwében, amelyek a beszámolók szerint békésen, de nem a legtisztábban folytak. A végeredményről már Mugabénak és legerősebb ellenfelének, Morgan Tsvangirainak is megvan a saját elképzelése, a hivatalos adatokat azonban csak hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Ugyan az elmúlt hónapok bővelkedtek a július végi választásokkal kapcsolatos komplikációkban (legyen szó alkotmánymódosításról vagy a pontos időpontról), maga a kampányidőszak viszonylagos békében telt, Robert Mugabe elnök sem vetette be az ilyenkor szokásos elrettentő eszközeit. Maga a voksolás is rendben folyt, viszont a hangulat rögtön feszültebbé vált, amikor elkezdtek érkezni a beszámolók a feltételezett választási csalásokról.

Több városi szavazó elmondása szerint a kijelölt helyeken nem tudták leadni szavazatukat – ennek hátterében az állhat, hogy Morgan Tsvangirai pártjának, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) szervezetnek fő bázisát a városi polgárok jelentik. Emellett a legnagyobb zimbabwei megfigyelői szervezet, a Zimbabwei Választási Támogató Hálózat (ZESN) jelentése szerint a választói névjegyzéket is manipulálták, így azon olyanok is szerepeltek, akiknek különböző okok miatt nem kellett volna, míg mások éppen hogy hiányoztak róla. Aggodalomra ad okot a választások tisztaságát illetően az is, hogy Mugabe pártja, a Zanu-PF alig 12 órával az urnák lezárása után olyan közleményt adott ki, amelyben már győzelmüket ünneplik, mivel „eltemették” az MDC-t. Az MDC természetesen nem hajlandó elfogadni ezt az előzetes bejelentést, ők a hétfői hivatalos eredménytől remélik a győzelmet.

A tét nem kicsi: Mugabe még korábban bejelentette, hogy amennyiben elvesztik a választást, természetesen hajlandó lesz távozni a hatalomból – a zimbabwei ellenzék szerint pedig mi sem jelentene kiválóbb lehetőséget ennél arra, hogy az ország végre elinduljon a fejlődés útján. Persze az elnök is igyekszik bebiztosítani saját magát: támogatóit előre figyelmeztette a nyugati államok áskálódására (akik zimbabwei helytartójának természetesen az MDC-t tartja). Egy politikai rendezvényen tartott beszéde szerint háborút jelentene az, ha valakik (ld. még előbb a nyugati államok) megpróbálnák újragyarmatosítani Zimbabwét.

A 89 éves Mugabe 1980-as függetlenné válása óta vezeti az országot, így ha ezt a választást is sikerülne behúznia valahogy, akkor az azt jelentené, hogy összesen már a kontinensen is rekordnak számító 38 évet ülhetne az elnöki székben.

Tési Áron

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »