Sötét felhők gyűlnek a Bayern elnöke felett

Hiába tett még januárban önfeljelentést Uli Hoeneß, a Bayern München elnöke, Svájcban tartott adózatlan vagyona ügyében, a müncheni tartományi bíróság könnyen elmarasztaló ítéletet hozhat a bajor sportmenedzserrel szemben.

Pedig már úgy tűnt, kezdenek lecsillapodni a dolgok a bajorok háza táján. A csapat szenzációsan szerepelt a tavalyi szezonban, a Bayern München a német futball történetének első triplázó csapata lett: Bundesliga, Bajnokok Ligája, Német Kupa. „Mia san Triple”- mondaná erre a büszke bajor. A klubnál azóta elkezdte munkáját a katalán szuperedző, Pep Guardiola, valamint egy sor sztárjátékos érkezett a bajorokhoz, tehát minden jel pozitív kilátásra adott okot.

De akkor a müncheni tartományi bíróság ismét elővette Uli Hoeneß aktáját. A bajor sportmenedzser még januárban tett önfeljelentést maga ellen, amiért éveken keresztül adózatlanul „parkoltatta” pénzét egy svájci számlán. Hoeneß saját bevallása szerint szenvedélyesen tőzsdézett, ehhez kellett a svájci számla. A német hatályos jog szerint ha valaki mea culpát kiált, és visszahozza Németországba adózni vagyonát, akkor a bíróság eltekint a büntetéstől. Csupán idén majd 15 ezer önfeljelentés érkezett tartományi adóhivatalokhoz, ami majdnem annyi, mint tavaly egész évben.

A 61 éves elnököt még idén márciusban őrizetbe is vették, házkutatást tartottak tegernsee-i otthonában, viszont előzetes letartóztatását azzal a feltétellel hatályon kívül helyezték, hogyha hetente kétszer jelentkezik a hatóságoknál, és letesz egy egymillió eurós nagyságrendű kauciót. Hoeneß befizetései eddig már meghaladják a 6 millió eurót. Annyi bizonyos, hogy a bajor elnök jó reputációjának és ezt igazoló becenevének – Saubermann, tiszta ember – könnyen búcsút mondhat.

„A törvényi lehetőséggel élve tiszta lapot akarok kezdeni”- nyilatkozta Hoeneß még egy korábbi interjúban. A müncheni ügyészség azonban mégis vádat emelt ellene. A Spiegel Online információi szerint amennyiben sor kerül főtárgyalásra, úgy a gazdasági ügyekben eljáró büntetőtanács a bajor sportmenedzserre akár két év felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbírság kiszabását javasolhatja a bíróságnak. Akkor pedig már édeskevés lesz a Bayern München igazgatótanácsának támogatása, ahogy az történt még anno májusban.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »