Csalás Miami-ban, a szövetségiek pert indítanak

Az Amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (The U.S. Securities and Exchange Commission/SEC) kártérítést és pénzbüntetést követel Miami-tól és korábbi költségvetési igazgatójától. A vád szerint téves nyilatkozatokkal és pénzügyi jelentések eltitkolásával próbálták elrejteni a város költségvetési hiányát – áll a Reuters oldalán.

Az SEC, ami korlátozott befolyással bír Amerika 3,5 billió dolláros hazai értékpapírpiacán, az elmúlt hónapokban szigorúan lecsapott az olyan kötvénykibocsátókra, akik pontatlan tájékoztatással látták el a vevőket. Florida központjának esetében a pénzügyi felügyelők írásos jelentése arról tanúskodik, hogy a város előző költségvetési megbízottja, Michael Boudreaux, 2008-ban 37,5 millió dollárt csoportosított át a költségvetés foltozására, hogy egy későbbi 153 millió dolláros üzletet köthessenek.

„Miami városa aktívan kereskedett kötvényekkel, miközben a vásárlók előtt rejtegette a költségvetésen belüli átcsoportosítások igazi célját.” – nyilatkozta az SEC Végrehajtási Részlegének társigazgatója, George Canellos.

A 414 ezres lélekszámú város és republikánus vezetője a bíróságon készül megvédeni ügyüket. 2003-ban Miami ellen már hoztak egy jogsértés abbahagyására irányuló meghagyást hasonló tevékenység miatt.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek