Három és fél év börtön Kolozsvár volt polgármesterének

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Romániában Sorin Apostut, Kolozsvár volt polgármesterét egy korrupciós ügyben.

A marosvásárhelyi ítélőtábla több vádpontban is bűnösnek találta a volt elöljárót. Három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott pénzmosásra való többrendbeli felbujtás miatt, három év szabadságvesztést hivatali befolyással való üzérkedésért, másfél évet törvénytelen anyagi haszon elfogadása, valamint nyolc hónapot okirat-hamisításra való felbujtás miatt.

Romániában ilyen esetekben összevonják az ítéleteket, és a vádlottnak a legnagyobb büntetést, vagyis a három és fél évet kell letöltenie. Az ítélet  még nem jogerős.

A volt polgármestert 2011 novemberében vették őrizetbe. Az ügyészség szerint 2009 és 2011 között kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek a vállalkozásai közbeszerzési pályázatokat nyertek a kolozsvári polgármesteri hivatalnál. Apostu a kenőpénzt felesége ügyvédi irodáján keresztül kapta meg, az iroda fiktív tanácsadói szolgáltatásokkal fedezte a jogosulatlan összeget. Apostu neje az első fokú ítélet szerint három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Apostu Emil Boc jelenlegi polgármesterhez közel álló személy, aki 2004 és 2008 között, Boc első polgármesteri mandátuma idején, a hivatal egyik fontos részlegét vezette. 2008-ban Boc miniszterelnök lett, az előre hozott polgármester-választást pedig Apostu nyerte meg. Az első fokon elítélt volt polgármester mandátuma idején helyeztette el a kolozsvári városháza a műemlékvédelmi hatóság engedélye nélkül a román és magyar állami pénzből restaurált Mátyás király-szoborcsoport elé azt a vitatott táblát, amely egy román történész magyarokat sértő megjegyzését tartalmazza.

mti

Friss hírek