Egy rókalyukban nincsenek ateisták

A Murphy törvényében szereplő rókalyuk, egy védelmi harci pozíció elnevezése az amerikai hadseregben, melynek katonái republikánus képviselők és konzervatív amerikai szervezetek szerint nem gyakorolhatják nyíltan vallásukat.

A Family Research Council és több mint egy tucat családvédő és konzervatív szervezet szeretné elérni, hogy az amerikai katonák nyíltabban fejezhessék ki és gyakorolhassák hitüket. Bejelentették, hogy igyekeznek nyomást gyakorolni a Kongresszusra, hogy erősebb törvényi védelmet biztosítsanak a vallásos katonáknak – derül ki a Washington Times cikkéből

A Family Research Council jelentése szerint számos incidens bizonyítja, hogy a nemzeti fegyveres erőknél „növekvő vallásellenesség” tapasztalható. Például a légierő egy tisztjét felszólították, hogy ne tartsa az asztalán a Bibliát, vagy egy katonát megfeddtek amiért hangot adott véleményének az egyneműek házasságát illetően. A konzervatív szervezetek szerint az ilyen esetekben megsértik a katonák vallásszabadságát.

John Fleming, louisianai republikánus képviselő múlt hónapban már kezdeményezte is a 2014-es hadsereget szabályozó törvény (NDAA) módosítását, hogy az ne csak a hit, de a tett és beszéd jogát is biztosítsa a vallásos katonáknak. Jelenleg ugyanis szerintük a lelkészek a hadseregben korlátozva érzik magukat az imádságban és prédikációban, a vallásos katonák pedig félnek, hogy a nyílt vallásgyakorlásukkal előmenetelüket veszélyeztetik. A kezdeményezés támogatói úgy vélik, ha a kormányzat nem tesz semmit az ügyben, katonákat fog veszíteni, mert sokan vannak olyanok, „akik nem tudnak úgy szolgálni, hogy az alkotmány első kiegészítésében garantált jogaik nincsenek biztosítva” – fogalmazott Louie Gohmert texasi republikánus képviselő.

A kritikusok szerint viszont a jogsértési vádak túlzóak és a kezdeményezés csak egy burkolt lépés a protestáns kereszténység terjesztésére. Meglátásuk szerint a katonák jelenleg is szabadon követhetik vallási meggyőződésüket, akár keresztények, akár nem. Szekularizmust támogató aktivisták és ateista katonai szervezetek már ellenkampányt is indítottak a növekvő vallási aktivizmus és a „vallásszabadságnak leplezett keresztény privilégium” ellen. A vallási közösségek sem sorakoznak fel mind az indítvány mögé. Egy liberális unitárius egyesület például arra hivatkozva tiltakozik, hogy a hadseregben szolgáló keresztény lelkészek száma már most is aránytalanul magas és meghaladja az igényeket.

A Pentagon szóvivője nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a Védelmi Minisztérium ünnepli a vallási sokszínűséget és a katonáknak már most is joguk van a szabad vallásgyakorláshoz, ameddig az nem hat negatívan a katonai küldetésre vagy egyéb személyiségi jogokra.

Az Obama adminisztráció nem pártfogolja a kezdeményezést. A kormányzat nyilatkozatban ellenezte Fleming képviselő javaslatát, mivel szerintük az korlátozná a parancsnokok képességét a „potenciálisan problémás tettek és megnyilvánulások” kezelésére. A képviselőház ugyanakkor támogatta Fleming indítványát, és egy hasonló rendelkezést fogadott el a szenátus illetékes bizottsága is. Ez mindenesetre jelzi, hogy a kérdés újabb frontot jelent a republikánus-demokrata szembenállás csataterén.

Szakáli Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »