Növekszik Szlovákia eladósodása

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint nagy ütemben emelkedik a szlovák államadósság. Északi szomszédunk azok közé az uniós országok közé tartozik, ahol az elmúlt év első negyedévéhez viszonyítva legnagyobb mértékben nőtt az államháztartás bruttó adóssága.

Az idei év első negyedévében az eurózónában az államadósság szintje a GDP 92,2, míg az EU egészében a GDP 85,9 százalékán állt – közölte az Eurostat. Mind az előző negyedévhez, mind a tavalyi év hasonló időszakához képest emelkedett az államadósság szintje az EU-ban és az eurózónában is.

Szlovákia az eladósodás tekintetében „előkelő” helyen van: közvetlenül a komoly megszorító intézkedésekre kényszerült Görögország, Írország, Spanyolország, Portugália és Ciprus mögött helyezkedik el. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya nálunk 8,5 pontos emelkedést mutat. A nemzetgazdaság növekedése lassabb a vártnál, ez mélyíti a deficitet. A szlovákiai lakosság egy főre eső adóssága jelenleg 7 200 euró, ami a jelek szerint folyamatosan emelkedik.

2013 első negyedévében az államháztartás bruttó adóssága elérte Szlovákiában a GDP 54, 9 százalékát. Amint meghaladja az 55 százalékot, az uniós szabályok értelmében rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni. Számításba jön többek között a közkiadások befagyasztása. Amennyiben ez sem vezet a kívánt eredményhez, a kormánynak kiegyensúlyozott költségvetést kellene felállítania, ami rendkívül nehéz feladat – mutatott rá a Markíza televízió.

Az Eurostat korábban arra is rámutatott, hogy az Európai Unió tagországainak államháztartási hiánya ugyan csökkenő tendenciát mutat, ám az államok több adósságot halmoznak fel – derült ki az unió statisztikai hivatala, a Eurostat legfrissebb felméréséből. Németország volt az egyetlen ország, amely költségvetési többlettel rendelkezett.

A tavalyi év utolsó negyedévével összevetve 21 tagállamban nőtt, hatban pedig csökkent az államadósság GDP-hez viszonyított aránya. Az államadósságban a legnagyobb megugrást Írországban regisztrálta az Eurostat, itt 7,7 százalékpontos volt az emelkedéssel. Ezt Belgium 4,7, és Spanyolország 4 százalékpontos növekedéssel követi. Ezzel szemben a legnagyobb mértékű csökkenést Lettország produkálta 1,5 százalékpontos mérséklődéssel, amelyet Dánia 0,8 és Németország 0,7 százalékpontos csökkenéssel követ.

Az előző év hasonló időszakával összevetve viszont már 24 tagállamban emelkedett az államadósság szintje a GDP arányában, és mindössze háromban csökkent. Ebben az összehasonlításban a legnagyobb növekedés Görögországban volt 24,1 százalékponttal, amit Írország 18,3, Spanyolország 15,2, Portugália 14,9, Ciprus pedig 12,6 százalékpontos növekedéssel követ.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »