Kanada üdvözölte a Hezbollah brüsszeli elítélését

John Baird, Kanada külügyminisztere örömmel nyugtázta az Európai Unió döntését, miszerint hivatalosan is terrorszervezetté minősítették a libanoni székhelyű siíta militáns Hezbollah-ot. A döntést az Unió kölögyminiszterei egyhangúan hozták meg, bár az Egyesült Államok, Kanada, Izrael és több európai ország is erőteljes diplomáciai nyomást gyakorolt Brüsszelre. Az elítélő határozat azonban csak a szervezet katonai szárnyára vonatkozik.

Kanada már 2002-ben megtette ugyanezt. Baird többek között azzal vádola a Hezbollah-ot, hogy a szíriai polgárháborúban az Assad rendszert segítik, így szintén felelősségre vonhatók a civil áldozatok magas számáért. Többekkel együtt a külügyminiszter a bulgáriai terrortámadásért is a Hezbollah-ot okolja, továbbá a szervezet iráni kapcsolatait sem nézik jó szemmel a nyugati világban.

Baird ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, mivel Brüsszelben csak a szervezet katonai szárnyát ítélték el. A kanadai terrorizmusellenes törvény viszont nem ismeri ezt a fajta megkülönböztetést, ráadásul a Hezbollah katonai- és politikai szárnyát is Hassan Nasrallah sejk irányítja. Frank Dimant, a B’nai Brith zsidó szervezet kanadai részlegének az ügyvezető alelnöke szerint az Európai Unió döntése egyenesen legitimizálja a csak látszólag nem agresszív politikai szárny tevékenységét.

Feszty Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »