Betiltaná a politikai ellenkampányt a belügy

A szlovák belügyminisztérium törvényjavaslata szerint a jövőben politikai kampányt csak maguk a jelöltek, illetve pártok folytathatnának Szlovákiában. Ez azt jelentené, hogy a jövőben nem lehetne például Shooty-féle karikatúrakampányt folytatni.

Emlékezetes, hogy a 2010-es parlamenti választásokon a Sme méltán népszerű és hegyes ceruzájú karikaturistája, Martin Šútovec alias Shooty megelégelve a Fico-Mečiar-Slota kormány tevékenységét. nyilvános adománygyűjtésbe kezdett, melyből a kormányt és tevékenységét bíráló karikatúráit ábrázoló több száz óriásplakátot állított fel országszerte. Shooty kampányát nagyon sokan támogatták, 72 ezer eurót gyűjtött össze, és teljesítménye alighanem szerepet játszott abban, hogy Fico kormánya hajszállal ugyan, de megbukott.

Az új választási törvényjavaslat szerint a jövőben ilyesmi nem történhetne meg, mivel csak maguk a jelöltek, illetve a politikai pártok kampányolhatnának, és Robert Kaliňák belügyminiszter szerint a tilalom az ellenkampányra is vonatkozna. A törvény megszegését több ezer eurós büntetésekkel szankcionálnák. Ha a kedves olvasó netán azt fontolgatná, hogy saját pénzből felad egy Pavol Hrušovskýt támogató  hirdetést, ezt nem tehetné meg.

A belügyminiszter szerint a kampány az ellenkampány is, mivel ami valaki ellen szól, az egyúttal valakinek az érdekében szól, magyarázta a Hospodárske Novinynak Kaliňák. „Aki be szeretne kapcsolódni, küldje el a pénzt a pártoknak vagy a jelölteknek” – tanácsolja a miniszter.  A törvényjavaslat azonban egyelőre csak az államfőválasztásra vonatkozik, ami a jövő évben esedékes.

A belügyminiszter a kapányfinanszírozás átláthatóságával is érvel a javaslat mellett, mivel a kívülálló szemékyeknek a jelenlegi szabályozás szerint nem kell bizonyítaniuk, mennyit költöttek a kapmányra, és azt sem, honnét származik a pénz. Kérdés, hogy a parlamenti választásokra miért nem vonatkozik a módosítás.

A Fair-play Szövetség vezetője, Zuzana Wienk arra figyelmeztetett, hogy a törvénymódosítás ellentétes lehet az alkotmány szólásszabadságról szóló cikkelyével, a HN-nek nyilatkozva elmondta, hogy egy demokratikus társadalomban ez aránytalan és túl kemény szabályozást jelentene. A véleménynyilvánítás politikai alapjog, korlátozását csak más személyek jogainak, állambiztonság, közrend, közegészség és közerkölcs  védelmében engedi meg az alkotmány.

Kaliňák emlékeztetett, hogy ez egyelőre csak javaslat, ami bizonyosan változik még elfogadásáig, ám már nyomás alatt voltak, hogy hozzák végre nyilvánosságra a tervezetet. A készülő új választási törvény egyéb vitatható terveket is tartalmaz, például a közvéleménykutatási adatok közzétételének betiltása a választások előtti három hétre, vagy az 500 ezer eurós kampányköltségvetés-plafon. 

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek