Chile: a diákforradalmár is indul a választásokon

Camila Vallejo a chilei diákmozgalmak egykori vezetője is indul a novemberi chilei választásokon.  Chile első női elnöke, Michelle Bachelet és Pablo Longuiera volt gazdasági miniszter fog az elnöki posztért ringbe szállni. Az előválasztáson – amely az egyes koalíciók jelöltállítását véglegesítette – Bachelet kimagasló eredménnyel győzött.

A novemberi választásokon a Bachelet vezette Új többség (Nueva Mayoría) baloldali koalíció, illetve a kormánypárti jobboldali koalíció, a Szövetség (Alianza) lesz a két szembenálló fél, s tekintettel az előválasztások eredményére, illetve a kormány népszerűtlenségére (lásd korábbi cikkünket) az előbbi akár könnyű győzelmet is arathat. 

Camila Vallejo is az Új Többség koalícióba tartozó Kommunista Párt jelöltjeként indul Santiago de Chile La Florida negyedében a képviselői posztért. A New York Times által legsikkesebb forradalmárnak megválasztott 25 éves kismama, Camila ebben a negyedben nőtt fel és országszerte rendkívül nagy népszerűségnek örvend, habár a mozgalom tagjai közül sokan elítélik amiért a hivatalos politika útjára lépett, mégis a leghitelesebb szereplők közé tartozik. A Kommunista Párt most először lépett be a baloldali koalícióba. Néhány hete Bachelet egyik közleményében kifejtette, hogy Camila Vallejo „jót tett” Chilének, utóbbi pedig megerősítette, hogy az egyetlen lehetséges jelölt, aki helyreállíthatja az igazságosságot, az nem más, mint a baloldal jelöltje, Michelle Bachelet. 

Bachelet szerint az ország megváltozott és a korábbiaknál sokkal nehezebb lesz irányítani, akárki nyer is a választásokat. „Ha nem leszünk képesek megtenni a szükséges reformokat és az emberek kimennek az utcára, akkor az nem egy elnök, hanem a politikai rendszer hibája lesz, ami képtelen reagálni a kihívásokra”- fejtette ki az újrainduló ex-elnök. Amennyiben nem születnek megfelelő megoldások, a leendő elnök könnyen olyan helyzetben találhatja magát, mint Dilma Rouseff Brazíliában. A legfontosabb kérdés, ami éppen a Camila vezette mozgalomnak köszönhetően került előtérbe az oktatás. Bachelet ígérete szerint egy átmeneti időszakot követően ingyenessé teszi a felsőoktatást, ehhez az adórendszer reformjára is szükség lesz, hogy megteremtsék az oktatás finanszírozásához szükséges forrásokat. Az adórendszer reformját az ENSZ egyik szervezete, a UNDP (Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja) is javasolta.

A jobboldali koalíció elnökjelöltje, az előválasztások alapján a volt gazdasági miniszter, Pablo Longueira lesz, itt azonban sokkal szorosabb volt a verseny, Longuiera kevesebb mint három százalékkal utasította maga mögé Andres Allamand-ot, akit a jelenlegi elnök Sebastian Pinera is támogatott. Pablo Longueira komoly politikai karriert tudhat maga mögött, 1990 óta az alsóház tagja volt 2006-ig, a ’90-es évek előtt pedig technokrataként támogatta a Pinochet-rezsim gazdasági, oktatási és szociális reformjait. A jelenlegi politikai hangulatban ez komoly hátrányt jelenthet, főleg egy olyan jelölttel szemben, mint Bachelet, aki egyrészt Chile első női elnökeként vonult be a történelembe, másrészt családja a Pinochet diktatúrának áldozatai között szerepel, sokan képesek azonosulni történetével. Édesapját elfogták, kínzás közben szívinfarktusban halt meg, a család többi tagja pedig Németországba menekült.

A Szövetség jelöltjére koalíción belül 798 253 szavazat érkezett, míg Bacheletre koalíciójában több mint kétmillióan voksoltak. Pinera köszönetet mondott a magas részvételi arányért, a chilei demokratikus rendszer győzelmének tekintve azt.

Zilahy Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »