Verespatak: ismét reménykednek a kanadai befektetők

Életet lehelni látszik a verespataki bányaberuházásba Victor Ponta kormányfőnek az a múlt heti bejelentése, miszerint a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vállalat befektetése egy fejlesztéspolitikai törvénycsomagba kerül, amelyről ősszel szavaz a parlament.

Az RMGC többségi kanadai tulajdonosa, a Gabriel Resources a hét végén közleményben üdvözölte a miniszterelnök nyilatkozatét. A cég ugyanakkor megerősítette, tárgyalásban áll a kormánnyal arról, hogy az állam növelje részesedését az RMGC-ben. Jelenleg a kanadai-román vállalat részvényeinek 80,69 százalékát jelenleg a Gabriel Resources birtokolja.

A román állam 25 százalékosra növelné részesedését a cégben. Emellett a kormány azt is tervezi, hogy négyről hat százalékra növelje a bányajáradékot – erősítette meg Gabriel Resources.

A kanadai anyacég részvényeinek árfolyama a torontói tőzsdén három hete felszálló ágban van. Victor Ponta pénteken elhangzó kijelentésének hatása csak a hétfői tőzsdei záráskor lesz érzékelhető az értékpapírok értékén. Tény ugyanakkor, hogy az RMGC ismét masszív hirdetési kampányba kezdett: reklámjai már a múlt héten megjelentek, elsősorban online felületeken.

Kényszerhelyzetben a környezetvédelmi hatóságok

Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter szerint ellentmond az európai jogszabályoknak a kormány elképzelése a beruházás engedélyeztetéséről. „Parlamentek dönthetnek bármikor fejlesztéspolitikai kérdésekben, de a hadipari beruházásoktól eltekintve minden más befektetés környezetvédelmi engedélyezés alá esik” – magyarázta a maszol.ro-nak az RMDSZ-es képviselő.

Tájékoztatása szerint nem az a gond, hogy belefoglalják a verespataki bányaberuházást egy fejlesztéspolitikai csomagba, hanem az, hogy a parlament nem kényszerítheti a környezetvédelmi hatóságokat a beruházás engedélyezésére. Hangsúlyozta, előbb a környezetvédelmi hatástanulmányt elemző tárcaközi bizottságnak, majd a kormánynak kell rábólintani a tervre.

Korodi szerint a befektetés engedélyezésére irányuló terv része Victor Ponta pénteki bejelentése, amelyet sorozatos intézkedések előztek meg. Ezek egyike, hogy a kormány a román állam részvényeit birtokló Minvest Déva társaság részleges felosztásáról, a verespataki részvények önálló cégbe szervezéséről határozott. A másik, hogy a bányajáradéknak, illetve a román állam részesedésének a megnövelésére készül.

„A jóhiszemű értelmezés szerint a kormány végre tudomásul veszi, hogy ebben a projektben az állami tőke nagyobb kell legyen, mint a magántőke” – mondta Korodi, utalva a kormány és a Gabriel Resources közötti tárgyalásokra.

A negatív értelmezés szerint a kormány a parlament segítségét kérve politikai nyomással kényszerít döntésre független hivatalokat, amelyeknek kizárólag szakmai szempontok szerint kell eljárniuk – tette hozzá a volt miniszter.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »