Buenos Aires rendezi a 2018-as nyári ifjúsági olimpiát

Buenos Aires ad helyet a III. Ifjúsági Olimpiai Játékoknak 2018 nyarán – jelentette be Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a testület rendkívüli ülésén lezajlott szavazást követően Lausanne-ban.

Buenos Aires a szavazáson a nagy-britanniai Glasgow és a kolumbiai Medellín városát előzte meg. Az első szavazási körben az argentin főváros 40, Glasgow 13, Medellin pedig 32 szavazatot kapott. A második fordulóban Buenos Aires 49, míg a kolumbiai város csupán 39 szavazatot kapott.

A szavazást megelőzően a jelöltek mindegyikének 15 perc állt rendelkezésére, hogy egy rövid előadásban bemutatkozzon a Bizottság előtt, amelyet követően a testület tagjai kérdéseket intézhettek a jelöltekhez.

„Három kiváló jelölt közül választhattuk ki a házigazdát a mai napon, amelyek mindegyike képes lenne emlékezetessé tenni a 2018-as Ifjúsági Olimpiai Játékokat” – mondta a NOB elnöke. „Szeretnék gratulálni Buenos Aires-nek és csapatának elkötelezettségükért és lelkesedésükért, amit az Ifjúsági Olimpiai Játékok megszervezésének irányába tanusítottak. Nincs kétségem afelől, hogy Szingapúr 2010-es és Nanking majdani, 2014-es sikerére építve ők is teret biztosíthatnak a világ legjobb sportolóinak ahhoz, hogy versenybe szálljanak és megismerjék az olimpia szellemiségét ” – tette hozzá.

A döntés egy hosszú kiválasztási folyamatot követően született meg, amely 2011 szeptemberében vette kezdetét. Akkor hat város szerepelt a jelöltek listáján. A végső szavazási fordulóba jutó három város mellett így a mexikói Guadalajara, a lengyel Poznań és a holland Rotterdam is szerpelt a jelöltek között.

A jelentkezők pályázatainak alapos mérlegelését követően, valamint egyéb releváns dokumentumok benyújtását követően az öt jelöltről (Poznań végül visszalépett) a NOB, Claudia Bokel által vezetett munkacsoportja jelentést tett annak végrehajtó testülete számára. E jelentés alapján döntöttek a három továbbjutó jelöltről még 2013 februárjában.

A 2018-as Buenos Aires-i eseményt megelőzően, a második nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok  Kínában, Nankingben kerül megrendezésre 2014. augusztus 16-28. között.

Czifra Dóra

Friss hírek