„A dobrudzsaiak többsége autonómiára szavazna”

Dobrudzsa autonómiájában gondolkodik a konstancaiak egy része. Azt szeretnék, hogy ne csak közigazgatási, hanem pénzügyi értelemben is függetlenedjen Romániától a tengerparti régió. Fő érvük, hogy Dobrudzsának óriási gazdasági potenciálja van, és a központi kormányzat jóval több pénzt visz el a vidéktől, amint amennyit visszajuttat a térségbe.

Az autonómiapárti konstancaiak szószólója egy 24 éves lázadó fiatalember, az urban-constanta.blogspot.ro internetes oldal működtetője. Harry Zetu népszerű a kikötővárosban, a Konstanca mindennapjait tükröző blogját rengetegen látogatják.

A közgazdasági egyetemet végzett fiatalember szerint a Tulcea és Konstanca megyét lefedő régió előtt hatalmas lehetőségek nyílnának meg, ha pénzügyi és közigazgatási autonómiát élvezne. „A bukarestieknek például fogalmuk sincs arról, hogyan kell menedzselni a tengerparti turizmust” – jelentette ki az adevarul.ro-nak.

Képtelenségnek nevezte, hogy a 350 ezer lakosú Konstancának mindössze 150 millió euró az éves költségvetése. Szerinte az lenne a helyes eljárás, ha a régióból származó adóknak csak az egynegyede folyna be az államkasszába, egynegyede az autonóm Dobrudzsa költségvetését gazdagítaná, fele pedig helyben, a vidék településein maradna. „Ugyanez az rendszer működik az Egyesült Államokban is” – példálózott Zetu.

Dobrudzsa gazdasági potenciálja pedig óriási: a tengerparti turizmus mellett jelentős pénzforrást jelentenek a földgáz- és nyersolajlelőhelyek, a kőbányák és szélenergia hasznosítása, a kikötővárosok forgalma és a Duna-delta. „Ám ezeket a lehetőségeket sokszor politikai vagy bürokratikus okokból nem aknázhatjuk ki. Szerintem ha holnap referendumot hirdetnének, a dobrudzsaiak többsége az autonómiára szavazna” – magyarázta a fiatalember.

Harry Zetu ugyanakkor realista. Szerinte nincs esély arra, hogy a térség belátható időn belül önállósodjon. Ezt érdekes módon nem az országvezetés ellenkezésével, hanem a nemzetközi helyzettel magyarázta. Szerinte ugyanis az Egyesült Államoknak sem érdeke jelenleg Dobrudzsa autonómiája.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »