Magyar professzorok a határon túli magyar egyetemeken

A tervekről Répás Zsuzsanna számolt be kedden, július 9-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem határon túli intézmények fórumának plenáris találkozóján Budapesten.

A magyarországi professzorok egy-két éves határon túli munkavállalását szeretné előmozdítani  a kormányzati ösztöndíjprogram.

A rendezvényen – amelyet az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének keretén belül tartottak – az államtitkár asszony fel is kérte a határon túli magyar felsőoktatási intézmények jelen lévő képviselőit, hogy vegyék számba, mely státusok betöltésénél lenne leginkább szükségük magyar professzorokra. Egyúttal felkérte a magyarországi felsőoktatási intézményeket, hogy írják össze azokat, akiknek lenne kedvük az anyaországon kívüli oktatói munkához.

Répás Zsuzsanna a tervet ismertetve – amely tehát még kidolgozás alatt áll – kihangsúlyozta, hogy ezzel nem konkurenciát akarnak állítani a már meglévő képzésekkel szemben, hanem éppen ellenkezőleg: azokra a területekre kívánnak koncentrálni, ahol a magyar professzorok munkája hiánypótló lenne. Az államtitkár szerint a határon túli magyar nyelvű felsőoktatás fejlődik, ugyanakkor a magyar nyelvű óvodákba csak akkor adják be gyermekeiket a magyar szülők, ha látják, „van kifutása a képzésnek” egészen az egyetemig. Mint mondta, a magyar állam is felelős azért, hogy biztosítsák a szülőföldön történő magyar nyelvű tanulás lehetőségét. Ezt ösztöndíjprogramokkal is igyekeznek segíteni.

Az ELTE nyári egyetemének megnyitóján beszédet mondott Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is, aki elmondta, immáron a négyszázhetvenezredik állampolgársági igénylés is beérkezett, mintegy négyszázezren pedig az állampolgársági esküt is letették. Semjén szerint az év végéig meglesz az ötszázezredik határon túli magyar állampolgár is.

A kormányfőhelyettes beszélt az iskolaprogramról is, melynek célja az, hogy ne legyen olyan magyarországi diák, aki még nem járt intézményes formában határon túli magyar közösségben. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy elérjék: olyan határon túli magyar diák se legyen, aki még nem volt Magyarországon.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »