Eltűnt lengyel hegymászók után kutatnak Pakisztánban

Lengyelország két hegymászójáért aggódik, akik a pakisztáni Gaserbrum I-en tűntek el

Két hegymászó életéért szorított Lengyelország az elmúlt napokban. Artur Hajzer és Marcin Kaczkan a 8068 méteres pakisztáni Gaserbrum I-nek vágtak neki június 19-én.

Az első gyanús hírek vasárnap érkeztek a két alpinista eltűnéséről. Hajzer egy sms-ben írta, hogy társa a „japán folyosóba” esett, ám Marcin Kaczkant végülis a 6500 méteren fekvő második táborban találták meg. Az sms-t küldő Hajzerről továbbra sincs információ, társa állította, hogy már nem él.

„Az eddigi híreket eddig senki sem erősítette meg hivatalosan”, mondta Krzysztof Wielicki hegymászó, aki a kapcsolatot tartotta a két eltűnt mászóval. Hozzátette, hogy a hegyen erős a szél, emiatt a hegyen tartózkodó többi hegymászó kénytelen volt visszavonulni még a csúcstámadás előtt. A szél miatt valószínűleg tovább romlik az időjárás is.

A két alpinista egy szezon alatt akarta meghódítani a Gaserbrum I-et és a Gaserbrum II-t (8035 méter) Pakisztánban, ahol a csúcsot oxigénpalackok használata nélkül szándékozták megmászni. 

Ijjas Anna

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »