Egyre nő a H1N1 vírussal fertőzöttek száma Chilében

Chile északi részéről egyre több H1N1 influenzavírussal fertőzött megbetegedésről számolnak be, amely eddig 11 halálos áldozatot követelt.  A szakemberek a 2009-eshez hasonló járványtól tartanak, a chilei egészségügyi miniszter is vészhelyzet elrendelését sürgeti.

Egyre több a megbetegedés

Tizenegy ember halt meg H1N1 vírus következtében Chile északi részén, ahol a járvány miatt az egészségügyi miniszter vészhelyzet elrendelését és a polgárok mozgásának korlátozását fontolgatja.

Jaime Manalich, egészségügyi miniszter múlt héten az ország északi részén tartott körútja során elmondta, hogy a járvány továbbterjedésének megállítása érdekében egyre időszerűbb lenne szigorúbb óvintézkedéseket bevezetni.

Chile északi részéről az elmúlt időszakban több megbetegedést jelentettek, mint az ország többi részéből. Ezen a területen 100 ezer lakosra 146 eset jutott, míg máshol átlagosan 24 betegről számoltak be a hivatalos jelentések.

Az aggodalmakat tovább erősíti a július 16-ra tervezett, a Tiranai Ünnep elnevezésű vallásos esemény Tarapaca régió északi részén, amelyre 200 ezer embert várnak. A miniszter arra a kérdésre, hogy elhalaszthatják-e az eseményt a veszélyre hivatkozva, úgy nyilatkozott, hogy neki nem áll hatáskörében meghozni az erre vonatkozó döntést.

A chilei Képviselőház Egészségügyi Bizottsága ugyanakkor már kérte a kormányt, hogy rendeljen el országos vészhelyzetet, hogy elkerüljék a járvány súlyosbodását a fővárostól 1900 kilométerre északra fekvő térségben, a bolíviai határ közelében.

Nem Chile az egyetlen

A chilei helyzethez hasonlóan összesen 1538 H1N1 vírussal fertőzött beteget jelentettek Venezuela területéről is június végéig. Az esetek többsége Venezuela tengerparti és nyugati államaira koncentrálódott. Ezek közül a legtöbb esetet Merida államból jelentették, itt 867 betegről tudunk, ezt követik Tachira állam, Caracas, Zulia és Lara államok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbb 2009 júniusában beszélt a H1N1 vírus okozta járványról. 2010 augusztusáig, amikor a WHO bejelentette a járvány végét, a betegségnek 18 ezer halálos áldozata volt világszerte.

Bár a vírus nem feltétlenül halálos, a H1N1 rendkívüli módon legyengítheti az immunrendszert, ami miatt különösen veszélyes az idősek, a várandósak, a rákbetegek, az AIDS betegségben szenvedők, a cukorbetegek, vagy a szív problémákkal küzdők esetében. Ezért az említett betegségekben szenvedők számára fontos, hogy súlyos influenzás tüneteket tapasztalva azonnal orvoshoz forduljanak a szükséges védőoltásért.

Czifra Dóra

Friss hírek