Gyorsabb tempóra sarkallják a görögöket

A reformok felgyorsítására szólította fel az Eurócsoport hétfőn Görögországot, feltételesen rábólintva ugyanakkor újabb 3 milliárd euró júliusban és októberben történő átutalására a pénzügyi mentőcsomagból.

Az Eurócsoport hétfői ülése előtt lezárult a második görög makrogazdasági kiigazítási program sorrendben harmadik felülvizsgálata; és szakértői szinten megállapodás jött létre a hitelező trojka és a görög kormány között a program feltételrendszerének aktualizálásáról is.

Az Eurócsoport elégedetten nyugtázta, hogy a program az úgynevezett prioritási akciók közeli végrehajtásával „nagyjából sínen van”. A pénzügyminiszterek közleményükben méltatták, hogy Görögország további előrehaladást ért el a közösen megállapított fiskális és szerkezeti reformok terén, „jóllehet bizonyos területeken lassú ütemben”.

„Legfőbb ideje a reformok felgyorsításának Görögországban” – fogalmazott az ülést követő sajtótájékoztatón Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi szóvivője.

Az euróövezet tagjai leszögezték, hogy a gazdasági kilátások alapjában véve változatlanok maradtak az előző felülvizsgálat óta, és bátorítónak nevezték, hogy az első jelek a növekedés fokozatos visszatérését sejtetik 2014-ben. Az Eurócsoport nyilatkozata azt is megemlíti, hogy az eddigi reformok már a költséghatékonyság jelentős mértékű javulásához vezettek, számottevően javítottak a költségvetés helyzetén és ellenállóbb bankszektort eredményeztek.

„A következő hetekben ugyanakkor további erőfeszítésre van szükség a következő átutaláshoz szükséges prioritási akciók teljes körű végrehajtásához. Főleg a közigazgatás reformját kell végrehajtani az állami szféra hatékonyságának javítása érdekében, és az adóbeszedést is javítani kell” – mutattak rá a tagállamok pénzügyminiszterei.

Az Eurócsoport felhatalmazta az euró munkacsoportot a kölcsön következő, 3 milliárd euró összegű részletének a jóváhagyására. Erre Jeroen Dijsselbloem, a testület elnöke szerint két részletben kerül sor. Először is még júliusban 2,5 milliárd eurót utalhatnak a görög kormány számlájára, ha július 19-ig végrehajtják a prioritási akciókat. A második, fél milliárdos összeget pedig októberben kaphatja meg az athéni kormány, amennyiben az egyetértési memorandum „mérföldköveit” végrehajtja.

Athén további két milliárd euróra is igényt formálhat, ami az euróövezeti jegybankok által 2012-ben lebonyolított ügyletek nyereségéből származik. Az első másfél milliárd eurós összeget a külön erre a célra nyitott számlára utalják át az EFSF-ből átutalandó első részlettel egyetemben. A másik félmilliárdos részt pedig összehangolják az EFSF második utalásával.

Klaus Regling, az EFSF és az Európai Stabilitási Mechanizmus vezetője emlékeztetett rá, hogy Athén mostanáig 131 milliárd eurót kapott abból a 145 milliárd eurós kölcsönből, amire már kötelezettségvállalás született.

A pénzügyminiszterek a portugál és a ciprusi program aktuális helyzetét is megvitatták. Napirenden voltak még a spanyol bankfeltőkésítéshez nyújtott pénzügyi támogatás és a szlovén bankszektor stabilizálását célzó erőfeszítések is.

A pénzügyminiszterek meghallgatták Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának beszámolóját is, amelyben a valutaalap az úgynevezett negyedik cikk szerinti konzultáció keretében politikai ajánlásokkal fordult az eurózónához.

Lagarde megjegyezte, hogy az IMF négy fő prioritást azonosított be a valutaövezet számára, amelyek végrehajtását a növekedés és a munkahelyteremtés zálogának tartja. Az első a bankok mérlegének a helyreállítása, amit a vezérigazgató halaszthatatlan feladatnak nevezett.

A másik ajánlás a bankunió minél előbb történő kiteljesítése. Ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte egy olyan egységes mechanizmus létrehozását, ami lehetővé teszi a bankok szanálását.

A harmadik pillérként az IMF amellett, hogy üdvözölte az Európai Központi Bank legutóbbi lépéseit, további konvencionális és nem konvencionális intézkedésekre buzdította az eurózóna jegybankját, ha a szükség úgy kívánná.

Végül a szerkezeti reformok folytatásáról szól az IMF negyedik ajánlása, külön is megnevezve néhány ilyen intézkedést, például a szolgáltatási irányelv célzott végrehajtását.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »