Tüntetések Egyiptomban – 51 halálos áldozat

A katonaság hatalomátvétele után ismét lángra kaphat a forradalom Egyiptomban. Hétfőn több mint 400-an sérültek meg és legalább 51-en vesztették életüket.

Egyiptomban ismét eluralkodott a forradalmi hangulat. A Reuters információi szerint a hétfői nap folyamán 51-en vesztették életüket és több mint 435-en sebesültek meg. A katonaság hatalomátvételét az USA eddig nem nevezte puccsnak, míg az egyiptomi hadsereg a történteket a „nép akaratának beteljesítéseként” írja le. Az iszlámisták szerint ezzel az USA az új, ideiglenes vezetőség mellett foglalt állást.

A volt egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit támogató Muszlim Testvériség arra szólította fel híveit, hogy szálljanak szembe a katonasággal. Ugyan a tüntetők vezetői elsősorban békés ellenállásra biztatták a résztvevőket, az események hamar erőszakba torkollottak. A hétfő reggeli ima után Kairó észak-keleti részén megkezdődtek az összecsapások a hadsereg és a volt elnökkel szimpatizáló tüntetők között. Szemtanúk szerint a katonaság könnygázt, madársörétet, gumi lövedéket, később pedig hagyományos töltényeket is bevetett a Muszlim Testvériség tagjai ellen, akik közül többen szintén fegyverrel válaszoltak.

Az eseményeket látva Egyiptom második legnagyobb konzervatív, iszlámista politikai tömörülése, a Núr Párt úgy döntött, hogy nem vesz részt az ideiglenes kormány kialakításában. A Núr kezdetben a hadsereget támogatta, de a két erő között már a hétfői összecsapások előtt sem volt teljes egyetértés: a Núr az ideiglenes államfő, Adli Manszúr két liberális gondolkodású miniszterelnök jelöltjét is elutasította. 

Az iszlámista egyiptomiak számára a jelenlegi helyzet a régi katonai diktatúra emlékét hozza vissza, míg mások úgy érzik, hogy ezzel elkerülhetővé vált az államvezetés „eliszlamizálódása” – foglalható össze a Reuters beszámolója alapján. Egyiptomnak a politikai válság mellett komoly gazdasági problémákkal is szembe kell néznie, amelynek egyértelmű jele, hogy a helyi pénznem egy év alatt tizenegy százalékot vesztett értékéből.

Gergely Hanna

Friss hírek