Újabb szélsőjobboldali megmozdulás Csehországban

Nyolcan könnyebben megsérültek, 136 embert pedig őrizetbe vettek a romaellenes tüntetők és a rendőrség összecsapását követően a dél-csehországi České Budějovicében. A városi tanács azonnali, illetve a napokban várható lépéseiről is nyilatkozott.

Július 6-án nagyjából ezer romaellenes tüntető vonult a kilencvenezres város utcáira, céljuk az volt, hogy tömegesen jussanak el a Május lakótelephez, ahol egy nagyobb roma csoport él, és amely a mostani tüntetést megelőző konfliktusok központi helyszíne volt. A hivatalosan nem engedélyezett és be sem jelentett demonstrációt a rendőrök próbálták még a város központjában feloszlatni, így a felvonulók csak kisebb csoportokba verődve érték el célállomásukat.

Ugyanitt június 29-én egy a rendőrség által engedélyezett békés demonstráció torkollott utcai összecsapásokba. A tüntetők célja az volt, hogy felhívják a politika figyelmét az egyre szaporodó lopásokra, betörésekre és a növekvő társadalmi feszültségre. A visszafogott megmozdulás azonban nem volt elég a helyi és más városokból ideérkező radikális csoportoknak, akik szitkozódásaikat és „Csehország cseheknek!” jelmondatukat skandálva indultak meg a Május lakótelep felé. Akkor 13-an szenvedtek könnyebb sérüléseket, tíz tüntető és három rendőr.

View Larger Map

A Május lakótelepen kb. 22 ezren élnek, közülük négyszázan romák. A mostanra elmérgesedett helyzet kiindulópontjául egy június 21-i incidens szolgált, amikor a lakótelep játszótérén először roma és nem roma gyerekek, majd felnőttek keveredtek összetűzésbe. Helyi lakók egyre problematikusabb együttélésről beszélnek többség és kisebbség között.

A város polgármestere Juraj Thoma szerint a biztonságérzet növeléséhez elengedhetetlen a városi járőrök számának emelése, ami az első demonstrációt követően már meg is történt České Budějovicében. A nemzeti rendőrség pedig várhatóan további járőröket fog küldeni a lakótelep térségébe. A város vezetősége megkérte a lakótelep lakóit, hogy tartózkodjanak az utcai gyülekezéstől, illetve bármilyen csoport támogatásától. Thoma elmondta, a városi tanács nyilvános meghallgatásokat tervez, első alkalommal július 9-én a helyi sportcsarnokban, ahol a Május lakótelep lakói nyíltan elmondhatják az együttéléssel kapcsolatos sérelmeiket és javaslataikat.

Csehországban romák és csehek viszonya konfliktusokkal teli, az elmúlt években számos megdöbbenést kiváltó eseményről hallhattunk. A 250 ezresre becsült roma kisebbség nagyjából harmada nagyvárosok szélén kialakult gettóövezetekben él – szintén csak becslések szerint nagyjából négyszáz telep lehet az országban. A felnőttek nagy része nem dolgozik, a megélhetésben a főszerep a segélyeké. Civil csoportok és egyházi szervezetek szociális munkások segítségével folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kisebbségi gyerekek és fiatalok ahelyett, hogy korán elkallódnak, tanulják meg hasznosan eltölteni idejüket – hiszen gyakran iskolába sem járnak.

Kun Ibolya

Friss hírek