Mindenki optimista az Alcoa jelentése után

Indokolt az alkohol az Alcoa (AA:xnys) negyedéves beszámolója kapcsán? A rendkívüli tételek nélkül egy részvényre vetítve 7 cent lett a társaság második negyedéves nyeresége, amely pont felülmúlta a 6 centkörüli piaci várakozást. Arról persze hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy bő egy hónappal ezelőtt még 10 centet várt az elemzői kar, ebben a megvilágításban már nem is olyan csinos a beszámoló.

Emellett az egyszeri tételek is gondolkodóba ejtik a befektetőket: az Alcoa egy vesztegetési ügy jogi költségeit, illetve egy alumíniumkohó bezárási költségeit tüntette fel rendkívüli tételként. Az első kapcsán még lehetünk könnyelműek, ám az alumíniumipar egyik óriáscége esetén a kapacitások csökkentése aligha nevezhető rendkívüli tételnek, ez valójában a rendes működés szerves részét képezi.

A piaci szereplők azonban várhatóan nem erre, hanem a továbbra is vonzó prognózisokra figyelnek: az Alcoa 7%-os keresletnövekedést vár a világban, ráadásul a repülőgépgyártásban is jó pozíciói vannak. A júniusi párizsi légi bemutatón a légitársaságok számos Airbus és Boeing gépet rendeltek meg, beszállítóként pedig az Alcoa-nál is landolhat egy kevés megrendelés. A részvény egyébként tegnap 2%-os is pluszban járt a gyorsjelentést követően, végül 1,5%-os többlettel búcsúztatta a hétfőt.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek