Megszólalt az Észak-Koreában raboskodó amerikai

Az Egyesült Államok segítségét kérte videójában az elítélt amerikai, ezzel életjelet adva magáról két hónapja történt letartóztatása óta.

Lefogyva, borotvált fejjel ültették kamera elé  Kenneth Bae amerikai állampolgárt. egy észak-koreai munkatáborban Az államellenes tettekért elítélt férfi Amerikától várja a segítséget – tudósít a CNN.

A nyolcperces videó az első híradás Bae-ről, miután két hónapja az észak-koreai hatóságok elfogták. Az Észak-Koreai Központi Hírügynökség szerint Pae Jun Ho-ként ismert férfit április 30-án állították elő. A vádirat alapján az ország népességét az állam ellen akarta fordítani, és vallási csoportosulásokkal akarta felforgatni a rendszert. Továbbá politikai lejárató kampányt is indított, aminek végcélja a kormány megbuktatása lett volna.

Bae a tárgyalás korai szakaszában beismerte tettét, így a halálbüntetést elkerülve 15 éves munkatáborban letöltendő szabadságvesztés vár rá. A rossz körülmények ellenére a rab nyilatkozatában végig nyugodt maradt a felvételen.Tetteiért bocsánatot kért Észak-Koreától, majd megkérte hazáját, hogy segítsenek minél hamarabb hazajuttatni családjához. Az amerikai kormány azonnali amnesztiát követelt a férfi ügyében, viszont Észak-Korea nem enged. Bae szabadságáért még Dennis Rodman volt profi kosaras is kampányolt Kim Dzsong Un vezérnél Twitteren, mindhiába.

A videó mostani kiszivárogtatása nem a véletlen műve. Phenjan múlt hónapban kezdeményezett Washingtonnal tárgyalásokat. Ezek elkezdésének előfeltételeként a Fehér Ház azonban leszögezte, hogy Észak-Koreának el kell kezdenie atomfegyverzetének leszerelését.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek