Thomas de Maiziére, a lehetséges új NATO-főtitkár?

Thomas de Maiziére, a német védelmi miniszter alig lát ki a belföldi problémák erdejéből, ám ahelyett, hogy a nehézségek leküzdésére összpontosítana, egy nemzetközi karrier kiépítése felé kacsingat. A Spiegel hírportál információi szerint könnyen lehet, hogy 2014-ben a német miniszter a NATO leköszönő főtitkára, Anders Fogh Rasmussen helyébe lép.

A német szövetségi védelmi miniszternek mostanában nincs könnyű dolga. Nemcsak a vadászrepülőgépek gyártásával foglalkozó Eurofighter vállalat pénzügyi és minőségi problémái okoznak fejtörést Thomas de Maiziére számára, hanem a Szövetségi Bíróság által kifogásolt helikopter-üzlet és az Euro Hawk botrány is megnehezítik a politikus mindennapjait.

A problémákat látva felmerülhet a kérdés: Talán jobb tenne, ha a kereszténydemokrata miniszter a közeljövőben nemzetközi szinten érvényesülne? A Berliner Morgenpost cikke szerint nem kizárt, hogy az 59 éves védelmi miniszter a Kancellári Hivatalnál és a NATO parancsnokságánál töltött szolgálatai után a 2013. szeptember 22-ei német parlamenti választásokat követően, 2014 nyarán beadja jelentkezését a megüresedett NATO-főtitkári tisztségre.

Jóllehet más nemzetek is jelezték a státusz iránti érdeklődésüket, a Spiegel meggyőződése alapján a posztért folyó harcban Németország számít a legesélyesebbnek. Ezt bizonyítja, hogy a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski NATO-főtitkári kinevezését az Egyesült Államok nagy valószínűséggel nem támogatná, s a korábbi olasz külügyminiszter, Franco Frattini sem indulhatna nagy esélyekkel, hiszen Berlusconi embereként tartják számon. Így egyikük sem tekinthető Thomas de Maiziére komoly ellenfelének, aki 2009 októbere és 2011 márciusa között Németország belügyminisztereként, 2011 márciusától honvédelmi minisztereként tevékenykedett. Potenciális jelöltként emlegetik Pieter De Crem belga védelmi minisztert is, akit a NATO-tagországok körében az egyik legtapasztaltabb politikusként emlegetnek. Ennek ellenére a hamburgi hetilap szerint Thomas de Maiziére-rel szemben nem lenne túl sok esélye, hiszen Németország a NATO második legnagyobb befizetője az USA után.

2009 augusztusa óta az egykori dán miniszterlenök, Anders Fogh Rasmussen a NATO főtitkára, akinek hivatali idejét 2012-ben egy évvel meghosszabították. A 60 éves Rasmussen szorgalmazta a NATO által vezetett csapatok Afganisztánból való visszavonását, illetve a biztonsági felelősség helyi fegyveres erőknek és a rendőrségnek történő átadását.

A NATO álítása szerint egy főtitkár ismérvei: „gyakorlott államférfi magas szintű poltikai tapasztalatokkal, aki a NATO-tagállamok egyikének kormánytagja”. Az utolsó német nemzetiségű NATO-főtitkár 1988 és 1994 között a kereszténydemokrata külpolitikus, Manfred Wörner volt. Lehet, hogy ismét eljött Németország ideje?

Fedor Orsolya

Friss hírek