Októberben ítélet születhet a Mikó-perben

Nem kíván újabb bizonyítékokat megvizsgálni, tanúkat meghallgatni, szakértői jelentéseket elkészíttetni a Mikó-perben a legfelsőbb bíróság – közölte pénteken az igazságügyi intézmény sajtóosztálya.

A büntetőpert az államosított ingatlanok restitúciójáról döntő bizottság három korábbi tagja ellen indította az ügyészség, mert álláspontja szerint jogtalanul szolgáltatták vissza a református egyháznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeit. A legfelsőbb bíróság szóvivője az MTI-nek elmondta: a június 27-i tárgyalás pénteken aláírt végzésében a bírói testület a vádlottaknak mind a négy – további bizonyítékok bemutatására vonatkozó – kérését elutasította. Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, a per egyik vádlottja a hírügynökség tudósítójától értesült a bírói végzésről.

A döntés alapján azt valószínűsítette, hogy már a következő, október 10-i tárgyalás végén jogerős ítélet születik a perben – írja a Krónika.

A képviselő az elutasítás két lehetséges magyarázatát is felvázolta. Mint mondta, megtörténhet, hogy a bírák áttanulmányozták a dossziét, és úgy találták, elegendő bizonyíték van abban ahhoz, hogy meghozzák a döntésüket. Azt a magyarázatot is lehetségesnek találta azonban, hogy „politikai ráhatás” következtében tudják már, hogy milyen ítéletet kell meghozniuk, és nem kívánnak sok energiát fordítani az ügyre.

Markó Attila elmondta, a dossziéban levő dokumentumok is egyértelműsítik, hogy kié volt az ingatlan az államosításkor. Azért kívántak újabb bizonyítékokat bemutatni, mert a buzăui törvényszék nem találta bizonyítottnak, hogy az egyház volt a tulajdonos. A Mikó-perben tavaly június végén született első fokú döntés a buzăui törvényszéken, amely Markó Attilát és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett szabadságvesztésre. Az ügyészség magyar nemzetiségű sepsiszentgyörgyi érintettek feljelentése alapján emelt vádat a visszaszolgáltatás ügyében. A vád szerint az iskola soha nem volt tulajdonjogilag a református egyházé, azt a székelyek építették közadakozásból, az egyház csak felügyelte az iskolában zajló oktatást.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »