A szülők óvnák gyermekeiket a politikai karriertől

A szülők gyakran álmodoznak gyermekeik karrierjéről, a politikai pálya azonban csak rémálmaikban jön elő – írja a CNN.com. A Gallup most nyilvánosságra hozott kutatása szerint az amerikaiak 64 százaléka tartaná vissza gyermekét a politikai karriertől – szemben a 31 százalékkal, akik szerint jó választás ez az életpálya.

A mostani eredmény nem túl meglepő a tavalyi, ellentmondásos elnökválasztási kampány és a Kongresszus korábban még nem tapasztalt népszerűtlensége fényében. A demokrata és a független válaszadók nagyobb arányban szeretnék azt, ha gyermekük politikai pályát választana, mint a republikánusok; a férfiak pedig szintén támogatóbbak a nőknél ezen a téren.

Kutatásaiban a Gallup 1944 óta teszi fel azt a kérdést, hogy a szülők támogatnák-e fiaik politikai karrierjét – a lányokkal kapcsolatban azonban csak 1993 óta szerepel ilyen kérdés az adatfelvételekben. A legmagasabb arányban 1965-ben szerették volna a megkérdezettek, hogy gyermekük a politikai pályát válassza: ekkor 36 százalék mondta azt, hogy örülne fia ilyen irányú karrierjének.

Pintér Melinda

Friss hírek