Bepoloskázták Ecuador londoni nagykövetségét

Lehallgatókészüléket találtak Ecuador londoni nagykövetségén. A hatóságok megkezdték a nyomozást annak érdekében, hogy felderítsék ki helyezte el az eszközt.

Patińo arról is beszámolt, hogy a készülék körülbelül két hónapja volt használatban, egy SIM-kártyát tartalmaz, arra használták, hogy a nagykövetségen belül zajló beszélgetéseket továbbítsa. Egy elektromos dobozkában rejtették el, ránézésre konnektornak látszott, azonban mikrofont szereltek bele, amelyet a benne lévő SIM-.kártya felhívásával helyeztek működésbe.

„A szerkezet elhelyezéséből arra következtetünk, hogy a lehallgatás célja a közvetlen információszerzés volt arról a helyről, ahova telepítették, ez pedig a nagykövet asszony dolgozószobája.” mondta a külügyminiszter.

A The Surveillance Group a honlapján írt közleményben „teljesen hamisnak” nevezi az ecuadori feltételezést arról, hogy köze lenne a lehallgatáshoz.

Ecuador londoni nagykövetsége az elmúlt egy évben, amióta Julian Assange a lakója, már többször a figyelem középpontjába került. Ricardo Patińo arra a kérdésre, hogy a WikiLeaks alapítójának jelenléte veszélynek teszi-e ki az ingatlant azt válaszolta, hogy amióta Assange ott lakik, megnőtt a kockázat, azonban képesek szembenézni a veszéllyel a jogok védelme érdekében.

Az újabb eset azzal egy időben történik, hogy nemzetközi vita robbant ki az Egyesült Államok által folytatott megfigyelésekről, amelybe beletartoznak a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által készített jelentések, a diplomáciai képviseletek lehallgatásáról. Ezen kívül Ecuadornak kulcsfontosságú a szerepe az Edward Snowden ügyben is. Utóbbiról Patińo elmondta, hogy a kormány még nem bírálta el a menedékjogi kérelmét.

Balla Zsuzsa

Friss hírek