Argentína a nukleáris fenyegetettség növekedésétől tart

Hector Timerman argentin külügyminiszter és a legfejlettebb nukleáris technológiával rendelkező 33 állam miniszterei, valamint további 123 ország küldöttei Ausztria fővárosában találkoztak, hogy a nukleáris biztonság erősítését célzó irányelveket dolgozzanak ki.

Timerman a békés felhasználás garanciáit erősítené

Az argentin külügyminiszter felszólalásában megerősítette kormánya elkötelezettségét a nukleáris biztonság fenntartása és erősítése mellett, valamint figyelmeztetett az Atlanti-óceán déli területeinek militarizálódására, amely szerinte veszélyt jelenthet a térség biztonságára. Timerman ezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ/IAEA) konferenciáján mondta el, amely hétfőn kezdődött Bécsben, és amelynek témája a nukleáris biztonság érdekében tett erőfeszítések ösztönzése. A találkozó célja továbbá a megfelelő garanciák kidolgozása.

A külügyminiszter kifejezte aggodalmát arra vonatkozóan, hogy a régió országain kívüli szereplők rendelkeznek katonai bázisokkal a térségben, ám a környező államok számára nem biztosítanak kellő információkat és garanciákat, amelyek azt igazolnák, hogy betartják a nukleáris fegyverektől mentes övezet szabályait. „Nem lehet kétség afelől, hogy a nukleáris biztonság az Atlanti-óceán déli részén és az egész világon ma kiemelt fontossággal bír” – hangsúlyozta az ügy kapcsán Timerman.

Timerman beszédében azt is elmondta, hogy Argentína azon békeszerető országok közé tartozik, amelyek szilárdan elkötelezettek amellett, hogy a nukleáris energia békés célokra történő felhasználása során megakadályozzák, hogy fegyverek gyártására kerüljön sor, amelyekkel alkalmasak lehetnek mások fenyegetésére. „Tudjuk, hogy nukleáris technológiák kezelése nemcsak tudományos és technológiai kiválóságot követel meg, hanem hatalmas felelősséget is” – összegezte beszédét a külügyminiszter.

Eredmények és feladatok

A hétfői tárgyalási napot követően a NAÜ kiadott egy miniszteri nyilatkozatot, amelyben a felek kijelentik, hogy az elmúlt években a nukleáris biztonság erősítéséért tett jelentős előrelépések ellenére, további erőfeszítésekre van szükség, hogy megvédjük magunkat a nukleáris terrorizmus és egyéb rosszindulatú cselekmények ellen, amelyek nukleáris vagy radiológiai anyagokat használnak fel.

A konferencia, amely egészen péntekig tart, 123 ország küldötteit, valamint számos kormányzati és nem-kormányzati szereplőt fog össze. A találkozó célja, hogy értékelje a múltat és a jelenlegi erőfeszítéseket, valamint, hogy válaszokat találjon a jövő kihívásaira, amelyek képesek lehetnek garantálni a megbízható és fenntartható nukleáris biztonságot világszerte.

Czifra Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »