Egy újságcikk miatt esett az euró?

Bezavar a tőzsdéken az angol Times napilap, a hétvégén ugyanis azt szivárogtatta ki, hogy az EKB-nál új rendszer kidolgozásán ügyködnek. Ennek lényege, hogy a jegybanki politikában az amerikai Fed-hez hasonló eljárásrend lépne életbe, vagyis külső tényezőkhöz kötnék a monetáris politika változását (munkanélküliség, infláció, GDP).

Az EU-ban a tagállamok eltérő gazdasági szerkezete miatt komplexebb az ügy, mint Amerikában; de a befektetők elkezdett ennek kapcsán lazább monetáris politikára játszani. Az EUR/USD a nap eleji 1,3050 körüli szintekről 1,30 alá bukott.

Ma reggel a brit jegybank (BoE) kapcsán kaptak szárnyra hasonló spekulációk, ez utóbbi azért érdekes, mert csütörtökön debütál az új jegybankelnök, Mark Carney; akitől néhány eleve a külső tényezőkhöz kötött monetáris politikát várták – nem véletlen, hogy a GBP töretlenül gyengült az elmúlt hetekben.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »