Obama a demokráciát népszerűsíti Afrikában

Szerdán megkezdte második afrikai útját Barack Obama amerikai elnök, amelynek keretében Szenegálba, a Dél-afrikai Köztársaságba, valamint Tanzániába látogat el. Az egyhetes mini körút fő témái a demokrácia, a kereskedelem, a fejlődés és egészségügyi kérdések lesznek.

Az elmúlt napokban érezhetően zsúfoltabb lett a három célország: az amerikai haditengerészet és a légierő lázasan dolgozott a látogatás előkészítésén, hogy a szerdán érkező Barack Obamának még véletlenül se essen baja. A Washington Post becslése szerint a repülővel átszállított tucatnyi autó, valamint az elnököt árnyékként és kevésbé árnyékként követő fegyveresek összköltsége 60 és 100 millió dollár között lehet.

Az előkészületeket látva felmerül a kérdés, hogy mi lehet a mondanivalója, amit ekkora felhajtás előz meg. A mindenhol legfontosabbként kiemelt téma természetesen a demokratikus fejlődés, így mivel a Fehér Ház szakértői szerint ez most „nem a legjobb időpont”, Obama nem látogat el édesapjának szülőhazájába, Kenyába, annak elnöke ellen ugyanis eljárás folyik a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt. Ennek ellenére az Egyesült Államok igyekezett hangsúlyozni, hogy természetesen a jövőben is folytatni kívánják az együttműködést a kelet-afrikai országgal.

A látogatás másik kiemelkedően fontos témája az afrikai kereskedelem és beruházások, ugyanis ezen a területen az Egyesült Államok lemaradása folyamatosan nő a kontinensért folytatott „második versenyfutás” többi résztvevőjével szemben. Valóban akad javítanivaló az ország afrikai pozícióin: látszólag ellenpéldaként lehetne említeni, hogy a kormány által működtetett Millennium Challenge Corporation 2008-ban történetének legnagyobb összegét, közel 700 millió dollárt fordított a tanzániai úthálózat és infrastruktúra fejlesztésére. A probléma csak az, hogy a beruházások kivitelezői kínai cégek voltak, így az Egyesült Államok – ha közvetetten is – saját legnagyobb gazdasági riválisát támogatta a történelmi összeggel.

Látogatása alatt Obama nem csak zárt ajtók mögött fog politikai megbeszéléseket folytatni, programjai közé több nyilvános megjelenést is fűztek. Így részt fog venni egy lakossági fórumra hajazó megbeszélésen Dél-Afrikában, a fokvárosi egyetemen mondott beszédében az Egyesült Államok Afrika-politikájáról fog szólni, meglátogatja a jelenleg válságos állapotban kórházban fekvő Nelson Mandela Robben-szigeti celláját és megkoszorúzza az 1998-as tanzániai robbantás áldozatainak emlékművét.

Barack Obamának ez a második afrikai látogatása, legutóbb 2009-ben járt Ghánában, akkor viszont mindössze nem egész egy napot töltött a kontinensen. Többen is attól tartottak, hogy az elnök fagyos fogadtatásban fog részesülni, ugyanis a meglehetősen ritka látogatások mellett több afrikai országban is úgy érzik, hogy az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke nem okozott különösebb változást a kontinenssel szembeni politikában.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »